Oost-Vlaams en hip: de glaskunst van Elisabeth Leenknegt

De naam Leenknegt doet bij de meeste mensen in Ronse een belletje rinkelen. Drie generaties van glaskunstenaars: Michiel, Jan (68) en Elisabeth (41). De jongste telg, Elisabeth Leenknegt, zij gebruikt de traditionele technieken om er juwelen mee te maken.

Elisabeth Leenknegt noemt zichzelf een glaskunstenares. Maar tegelijk is ze ook een juweelontwerpster, die juwelen maakt uit zilver, goud, diamant én ook uit glas. Zij zet de traditie van de glaskunst verder, maar op een totaal andere manier.

Drie generaties

Ooit begon Michiel Leenknegt, eerder toevallig, met het ontwerpen van glas-in-loodramen. Zoon Jan, vader van Elisabeth, werd zelf ook glaskunstenaar. Elisabeth vond het heerlijk om tijd door te brengen in het atelier van haar vader, vertelt ze zelf. “Als het licht door dat glas viel, creëerde dat een mooi schouwspel. Als kind was dat een beetje magisch.”

Op eigen benen

Na haar studies archeologie, leek het voor Elisabeth even of het bewerken van glas een hobby zou blijven. Ze vond een job in een museum, maar na een tijdje begon het toch wat te kriebelen. “Ik zegde mijn baan in het museum op en begon mijn eigen zaak, zonder startkapitaal. In de beginjaren verkocht ik overdag mijn juwelen, maar ’s avonds en ook ’s nachts moest ik mijn juweeltjes nog produceren”, vertelt Elisabeth. Dat was niet eenvoudig, maar ze ging er volledig voor.

Hedendaagse ambachtsvrouw

Als moderne ambachtsvrouw, vindt Elisabeth het ook boeiend om verschillende technieken te combineren. “Ik vind het interessant om de traditionele technieken, die al eeuwenlang worden gebruikt om glas te manipuleren, te gaan combineren met innovatieve technieken als lasercutting of 3D-printing. Dat levert speciale resultaten op. Ze ontwerpt en vervaardigt de juwelen enorm graag en hoopt dat ze er nog lang mee kan doorgaan.

 

 

 

kasto80

Meest gelezen