Videospeler inladen...

Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers gaat met pensioen

De gouverneur van Oost-Vlaanderen, Jan Briers, gaat op 1 november met pensioen. Zijn opvolger wordt via een open vacature gezocht, dat is een primeur. Het is wel nog altijd de Vlaamse regering die beslist.  Jan Briers licht toe over welke kwaliteiten een goede gouverneur moet hebben.

Briers was jarenlang actief binnen het Festival van Vlaanderen. In 2013 werd hij door de N-VA voorgedragen als 20e gouverneur van Oost-Vlaanderen. Die voordracht veroorzaakte wat controverse omdat Briers als onafhankelijke geen partijkaart had en de N-VA hiermee een statement wilde maken.  "Een gouverneur staat beter boven de politiek, dan eruit te komen. Wij willen een gouverneur van en voor Oost-Vlaanderen, niet van en voor een politieke partij", aldus Ben Weyts.

De opvolger van Briers wordt gezocht via een open vacature. Dat is een primeur. Iedereen kan tot 7 mei solliciteren. Een diploma heb je niet nodig, wel tien jaar relevante beroepservaring. De nieuwe procedure is door de vorige Vlaamse regering ingevoerd na het gehakketak over de benoeming van Briers. Een extern bureau zal de kandidaten doorlichten en de geschikte kandidaten voordragen aan de Vlaamse regering, die uiteindelijk beslist. De procedure is dezelfde als die voor Vlaamse topambenaren. Het enige verschil is dat het Vlaams Parlement een hoorzitting kan vragen van de aangestelde gouverneur.

Wat maakt van u een goede gouverneur?

Nog zo'n zes maanden blijft Briers gouverneur. In "De wereld vandaag",  op Radio 1, legde hij uit over welke kwaliteiten een goede gouverneur moet beschikken. "Het bijzondere is eigenlijk dat wij als enige in België een functie bekleden waarin we zowel federale, Vlaamse, provinciale als lokale opdrachten hebben", zegt hij. De gouverneur als schakel tussen de verschillende bestuursniveau's, dus.

Dat de gouverneur de coördinatie bij grote rampen verzorg, is bekend. Briers deed dat bij de treinramp in Wetteren, bijna 5 jaar geleden. "Maar de gouverneur is ook ambassadeur van zijn provincie", zegt hij. "Daarvoor is een goede talenkennis belangrijk, want je krijgt veel buitenlandse ondernemers en ambassadeurs op bezoek. Je moet dus een goede diplomaat en een goede bemiddelaar zijn." Daarnaast moet je volgens hem ook goede managerscapaciteiten hebben. 

Opvallend is dat de vacature vermeldt dat je geen specifiek diploma hoeft te hebben. "Het gouverneurschap is ouder dan België, want het was Willem I die de eerste gouverneur aanstelde", legt Briers uit. Dat er geen diplomavereisten zijn, geeft volgens hem ruimte.

Moet een gouverneur een politieke kleur hebben? "Ik had ook geen partijkaart", zegt Briers. "Ik ben voorgesteld door de N-VA, maar had geen partijkaart." Maar de Oost-Vlaamse gouverneur geeft toe dat de benoeming van een nieuwe gouverneur een onderdeel van een groter geheel is en dat er rekening moet worden gehouden met politieke evenwichten. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen