Videospeler inladen...

Queen en Sir David Attenborough maken documentaire over bescherming van bossen

Volgende maandag zendt de Britse commerciële zender ITV de documentaire "The Queen's green planet" uit, over een wereldwijd project om bossen te beschermen. De bekende documentairemaker Sir David Attenborough praat er uitvoerig over met de Britse koningin Elizabeth.  En dat is opmerkelijk, want de Queen geeft zelden of nooit interviews. Maar de Queen en Attenborough, allebei 91 jaar, delen dezelfde bezorgdheid - en kennelijk ook dezelfde humor.

In haar lange regering gaf de Queen nagenoeg nooit interviews. Maar voor de tweede keer dit jaar neemt ze in een documentaire uitvoerig deel aan een gesprek. Deze keer met de bekende documentairemaker Sir David Attenborough, over een project om wereldwijd bossen te beschermen.

The Queen's Commonwealth Canopy is een project dat drie jaar geleden boven de doopvont is gehouden. Het wil een netwerk vormen van beschermingsprojecten voor bossen en regenwouden in de Gemenebestlanden. Als beschermvrouwe wilde de Queen uitzonderlijk haar medewerking verlenen aan de documentaire, die maandag wordt uitgezonden op Britse commerciële zender ITV.

Samen met Sir David Attenborough wandelt ze door de tuin van Buckingham Palace. Ze hebben het over klimaatverandering, en over de bomen die geplant zijn bij de geboorte van haar vier kinderen. Ze vertelt ook dat de mensen vaak niet goed weten welk cadeau ze haar moeten geven, en daarom dikwijls uitkomen bij een plant of een jong boompje.

De Queen en Sir David Attenborough zijn leeftijdgenoten: ze zijn allebei 91 jaar, ze schelen drie weken. En ze hebben kennelijk ook dezelfde humor. Dat blijkt bijvoorbeeld als ze op hun wandeling voorbij een zonnewijzer komen, die weliswaar helemaal in de schaduw staat.

De Queen doet ook een merkwaardige uitspraak. Als er tijdens de opnames een luidruchtige helikopter komt overvliegen, merkt de Queen op: "Waarom vliegen die dingen altijd rond als je met elkaar wil praten? Deze klinkt als (die van) President Trump... of Obama"

Ook kleinzoon Prins Harry, die volgende maand met Meghan Markle trouwt, duikt op in de documentaire. Hij is gefilmd tijdens een boomplantingsactie op het Caribische eiland Saint Lucia, een van de landen van het Gemenebest.

Ook hij zet dus zijn schouders onder het "The Queen's Commonwealth Canopy"-project. En hij legt uit dat iemand als hij, die geboren is met veel privileges, ook een grote verantwoordelijkheid draagt en het respect van de mensen moet verdienen, bijvoorbeeld door milieuprojecten te ondersteunen. 

Dit is wat onze familie doet: overal ter wereld bomen planten.

Prins Harry

" Dit is wat onze familie doet: overal ter wereld bomen planten", zegt hij. En als hij de omstaanders daarmee aan het lachen brengt, voegt hij daar meteen aan toe: "Ik meen het! Ik kom al aan 50 bomen denk ik. En de Queen wellicht aan duizenden."

Meest gelezen