Rusland vraagt een onderzoek naar mogelijke chemische aanval in Syrië

Rusland dient een ontwerpresolutie in bij de Verenigde Naties om een onderzoek te eisen naar de vermoedelijke chemische aanval in Douma, in Syrië. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov aangekondigd. Intussen roept ook VN-secretaris-generaal António Guterres op tot een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen in Douma.

Moskou wil dat de experten van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) aan het onderzoek deelnemen. De gebeurtenissen in Douma van afgelopen weekend hebben geleid tot grote internationale verontwaardiging. Op sociale media waren beelden gepost die erop wijzen dat er een aanval met chemisch gas is uitgevoerd.

Vooral de Verenigde Staten reageren boos en zeggen dat de aanval is uitgevoerd door het Syrische leger, dat in het verleden al gifgas heeft ingezet. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump kan het niet anders dan dat Damascus hiervoor op bondgenoten Rusland en Iran heeft kunnen rekenen. Rusland ontkent dat in alle toonaarden. 

Intussen hebben VN-medewerkers in Syrië laten weten dat ze berichten over de vermoedelijke chemische aanval in Douma niet kunnen verifiëren. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn de afgelopen dagen mensen met ademhalingsmoeilijkheden behandeld in de regio. Of hun gezondheids­problemen door chemische wapens zijn veroorzaakt , kunnen ze echter niet beoordelen, zegt een WHO-woordvoerder.

VN dringt aan op onpartijdig onderzoek

Ook VN-secretaris-generaal António Guterres roept nu op tot een onpartijdig onderzoek naar de aanval in Douma. Daarbij moeten internationale onderzoekers ongehinderd toegang kunnen krijgen, zegt hij.

De zwaarheid van de recente beweringen vereist een grondig onderzoek met een onpartijdige, onafhankelijke en professionele expertise

VN-secretaris-generaal António Guterres

"Elk bevestigd gebruik van chemische wapens, door eender welke partij in het conflict en onder eender welke omstandigheid, is afschuwelijk en vormt een flagrante schending van het internationaal recht", aldus Guterres. "De zwaarheid van de recente beweringen vereist een grondig onderzoek met een onpartijdige, onafhankelijke en professionele expertise."

Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) uitgenodigd om een onderzoeks­missie naar Douma te sturen. "Syrië beklemtoont zijn vastberadenheid om alle vormen van assistentie aan de missie te verlenen", zegt een functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "We kijken ernaar uit dat de missie haar werk kan uitvoeren in volledige transparantie en met gebruik van tastbaar en geloofwaardig bewijs."

We kijken ernaar uit dat de missie haar werk kan uitvoeren in volledige transparantie en met gebruik van tastbaar en geloofwaardig bewijs

Woordvoerder Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken

Volgens Damascus zijn de beschuldigingen door sommige westerse landen gepromoot "om hun agressieve intenties te rechtvaardigen om hun politieke doelen te dienen". Syrië zegt met de OPCW te willen samenwerken om de waarheid boven te halen en ontkent een chemische aanval te hebben uitgevoerd.

Of al die pogingen om de internationale spanningen rond Syrië enigszins te bedaren ook succes zullen hebben, is zeer de vraag. De Amerikaanse president Trump heeft een reis naar Zuid-Amerika afgezegd om toe te zien op een Amerikaans antwoord op Syrië om "toezicht te houden op de ontwikkelingen in de wereld".

Intussen lijkt op het terrein een en ander te bewegen. Er varen Amerikaanse oorlogsbodems naar het oosten van de Middellandse zee, naar de Syrische kust en op de Britse luchtmachtbasis Akrotiri, op Cyprus, is er sprake van verhoogde activiteit. In Syrië zelf is luchtafweergeschut geplaatst aan het ministerie van Defensie en aan het presidentieel paleis.

Meest gelezen