Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Straks spreekt Mark Zuckerberg het Amerikaanse Congres toe, volg het hier live

Even over 20 uur begint in het Amerikaanse Congres de 1e van 2 hoorzittingen waarbij Mark Zuckerberg meer tekst en uitleg zal geven over het dataschandaal waarin Facebook is verzeild geraakt. U kan alles live bij ons volgen via een livestream en een liveblog.

De ogen van de wereld zijn straks op het Amerikaanse Congres gericht. Om 20.15 uur begint daar een hoorzitting waarbij politici Mark Zuckerberg aan de tand zullen voelen over het dataschandaal waarbij Facebook is betrokken.

Vanavond geeft de baas van de sociaalnetwerksite tekst en uitleg aan de leden van 2 Senaatscommissies. Morgen volgt een tweede hoorzitting waarbij hij leden van het Huis van Afgevaardigden te woord zal staan.

Gisteren heeft hij al achter gesloten deuren met een groep senatoren gepraat. Na afloop gaf de Senaat de geschreven tekst vrij die hij straks bij wijze van inleiding zal voorlezen. Daaruit blijkt dat hij schuld zal bekennen, dat hij zal verklaren hoe het dataschandaal is kunnen ontstaan en dat hij stappen zal aankondigen om misbruik in de toekomst te vermijden.

"Uitzonderlijk, maar niet uniek"

"Het is uitzonderlijk, maar niet uniek dat de baas van een groot bedrijf in het Congres komt getuigen", zegt VRT-correspondent in de VS Björn Soenens. "15 jaar geleden heeft de grote baas van Enron dat gedaan, 15 jaar daarvoor kwamen de toplui van sigarettenfabrikanten langs."

"Dit dataschandaal is een echte PR-ramp voor Facebook. De hoogste man van het bedrijf moet dus wel naar het Congres komen om zich te verantwoorden en die ramp in te dijken door plat op de buik te gaan en het boetekleed aan te trekken."

"Zuckerberg zal onder meer aankondigen dat hij valse profielen sneller wil verwijderen en dat hij 5.000 mensen extra in dienst zal nemen om de veiligheid te waarborgen. Hij wil vooral vermijden dat het Congres zelf regels oplegt en de macht en bewegingsvrijheid van Facebook inperkt."

Videospeler inladen...

Meest gelezen