Videospeler inladen...

Trump furieus over FBI-inval bij privé­advocaat: "Deze heksenjacht is een aanval op ons land"

De Amerikaanse politiedienst FBI is binnengevallen bij Michael Cohen, de persoonlijke advocaat van de Amerikaanse president Donald Trump. De speurders namen er verschillende documenten in beslag. Trump zelf reageert bijzonder misnoegd op de actie.

De FBI-agenten vielen binnen met een huiszoekingsbevel, onder meer op het kantoor van advocaat Cohen in New York en in een hotelkamer. Daar namen ze documenten, e-mails en "vertrouwelijke communicatie" tussen Cohen en zijn cliënten in beslag. Daarbij zijn ook documenten gelinkt aan het zwijggeld dat de advocaat van Trump in 2016 heeft betaald aan pornoactrice Stormy Daniels.

Die vrouw beweert een seksuele affaire te hebben gehad met Trump in 2006, toen zijn echtgenote Melania net was bevallen. Advocaat Cohen (zie foto onderaan artikel) bevestigde eerder dat hij Daniels enkele dagen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen 130.000 dollar zwijggeld betaalde, iets waar Trump naar eigen zeggen niets van afwist. 

De gerechtelijke instanties van New York opereerden deels op basis van informatie van Robert Mueller, de speciale aanklager die de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen onderzoekt. Volgens de krant The New York Times zou er geen directe link zijn tussen dat onderzoek en de inval, maar is Mueller tijdens zijn onderzoek wel op informatie gestoten waarrond nu een huiszoeking is gedaan.

Het is in elk geval uitzonderlijk dat de FBI zo'n actie uitvoert bij een persoonlijke advocaat van de president. Trump reageert erg boos op de actie van de FBI. Hij noemt het een "schande", "een totale heksenjacht" en "een heel nieuw niveau van oneerlijkheid". Trump valt ook aanklager Mueller en zijn team persoonlijk aan, die hij beticht van een "vreselijke fout".

AP

Meest gelezen