Verdwijnt met Blueberry Hill de klimcultuur uit Kortrijk?

Al bijna dertig jaar kunnen klimfanaten er hun hart ophalen. Maar nu moet uitbater Koen Demuynck van de Kortrijkse klimzaal Blueberry Hill noodgedwongen uitkijken naar een nieuwe locatie. De nieuwe eigenaar van het pand aan de Oudenaardsesteenweg heeft andere plannen met het gebouw.

De Blueberry Hill aan de Oudenaardsesteenweg in Kortrijk is een begrip, en niet alleen in het zuiden van de provincie. Liefhebbers van indoor klimmen komen van heinde en verre om er hun favoriete hobby te beoefenen.

Eigenaar Koen Demuynck nam de zaak én het klantenbestand twee jaar geleden over. Het gebouw zelf huurde hij. Alles liep goed, tot enkele weken geleden bleek dat de nieuwe eigenaar het pand wil laten verbouwen tot een appartementsgebouw.

Moeilijke zoektocht

Er zit Demuynck dus niets anders op dan een andere locatie te zoeken voor zijn bedrijf. Maar dat blijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan. "Er zijn niet veel gebouwen of gronden die hiervoor in aanmerking komen. Het BPA, bijzonder plan van aanleg, bepaalt welke bestemming gronden en panden mogen hebben. Voor sport en recreatie zijn echt maar heel weinig gebouwen en gronden beschikbaar."

De zoektocht naar een pand in de Kortrijkse binnenstad verloopt dus niet echt vlot. Geschikte panden zijn er schaars en vooral duur. En buiten de stad spelen weer andere beperkingen mee.

"Alles draait rond de vraagprijzen. In een klassieke kmo-zone zijn die grondprijzen betaalbaar maar daar krijg je geen uitbatingsvergunning omdat de zone voorbehouden is voor handel, industrie, diensten of transportbedrijven", aldus Demuynck die met de hulp van de stad Kortrijk snel een andere locatie hoopt te vinden.

Klimmers in actie

De klanten van de klimzaal zijn intussen niet bij de pakken blijven zitten. Zij zijn een petitie gestart om aan te tonen hoe belangrijk ze het vinden om in het centrum van Kortrijk te kunnen klimmen.

"Almaar meer mensen doen aan zaalklimmen. Bovendien is Kortrijk dit jaar Europese sportstad en wordt klimsport bij de volgende Olympische Spelen een olympische discipline", klinkt het uit die hoek. Demuynck zelf is alvast aangenaam verrast door het initiatief. "Ik had het zelf niet verwacht, maar die petitie loopt ongelooflijk goed."

"Het zou voor de klimmers inderdaad erg jammer zijn mocht deze zaal verdwijnen", zegt Demuynck. "Wij hebben een enorm goede jeugdwerking en in West-Vlaanderen zijn we de enige zaal van deze omvang die op een commerciële manier trainingen geeft."

Meest gelezen