© VRT

Vlaming kijkt gemiddeld 2 uur 50 minuten televisie per dag

De Vlaming heeft in 2017 gemiddeld 170 minuten (2 uur en 50 minuten) televisie per dag gekeken. Dat blijkt uit CIM-cijfers, naar aanleiding van het rapport dat Eurodata TV voorstelde op de televisiebeurs in Cannes. In vergelijking met 2016 wordt er 3 minuten minder televisie gekeken. Vooral live kijken neemt af: van 152 minuten per dag in 2016 tot 142 minuten vorig jaar.

Hoe ouder, hoe meer tijd men doorbrengt voor het televisiescherm. 65-plussers bijvoorbeeld, kijken maar liefst 4 uur en 50 minuten tv per dag. De leeftijdscategorie 12-17 jaar kijkt dan weer het minste: gemiddeld 1 uur per dag. Het is ook de enige categorie waar er minder tv gekeken wordt dan in 2016. Bij 18- tot 24-jarigen wordt er gemiddeld 1 uur 20 minuten televisie gekeken.

In het zuiden van het land kijkt men historisch meer, blijkt uit de CIM-cijfers. Gemiddeld 194 minuten, of 3 uur 14 minuten per dag. 65-plussers kijken zelfs meer dan vijf uur per dag. Maar Vlamingen kijken wel meer uitgesteld, tot 28 minuten per dag, tegen 25 minuten in Wallonië.

De populairste kijkdag is zondag, met meer dan drie uur voor de beeldbuis. Prime time loopt van 19 tot 23 uur.

De Belg situeert zich op het wereldwijde gemiddelde, dat 2 uur 56 minuten bedraagt. Er zijn wel grote verschillen, met meer dan 4 uur televisie per dag voor een gemiddelde Amerikaan, tegen 2 uur 12 minuten voor een Chinees. Nog opmerkelijk: de jongste 25 jaar is de tijd die aan televisiekijken gespendeerd wordt amper gewijzigd, ondanks de toegenomen beschikbaarheid van online-content.

Het Verenigd Koninkrijk en de VS blijven wereldwijd de grootste leveranciers van televisieprogramma's, gevolgd door Frankrijk, Duitsland en Turkije. Maar internationale hits zoals The Voice nemen af in belang, in het voordeel van lokale producties. Liever dan de brede massa te bereiken, wordt er steeds meer gemikt op een specifieke doelgroep zoals vrouwen, jongeren of senioren.

Meest gelezen