Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Voormalige Farc-leider gearresteerd voor drugshandel

Jesus Santrich, een van de hoogste leiders van de voormalige rebellengroep Farc, is in de Colombiaanse hoofdstad Bogota gearresteerd op vraag van de Verenigde Staten. Hij wordt door een rechtbank in New York beschuldigd van drugshandel. 

Jesus Santrich, een voormalige vredesonderhandelaar van de Farc, zou van plan geweest zijn om 10 ton cocaïne met een straatwaarde van zo'n 320 miljoen dollar te verschepen naar de Verenigde Staten. Santrich blijft aangehouden totdat de VS vraagt om zijn uitlevering. 

De Farc ondertekende in 2016 een vredesovereenkomst met de Colombiaanse overheid, wat leidde tot de ontwapening van de rebellengroep. Sindsdien profileren ze zich als een politieke partij.

Als onderdeel van de deal krijgt de Farc tot 2026 tien zetels in het Colombiaanse parlement, ongeacht de resultaten bij de verkiezingen. Santrich moest normaal zetelen in het Congres vanaf juli 2018. Een voormalig lid van de Farc noemde de arrestatie een van de ergste gebeurtenissen voor het vredesproces.

Meest gelezen