© Zoonar/Petra Wegner - creative.belgaimage.be

Waarom Duitsers vinden dat een hond die twee mensen doodde, mag blijven leven

Meer dan 270.000 Duitsers hebben een petitie ondertekend om een hond die twee mensen doodde niet af te maken. Het debat rond het lot van "Killer-Hund" Chico houdt Duitsland al dagen bezig. "Al zijn er doden, ook van mij krijgt het dier een nieuwe kans", zegt Evi Maveau, hoofdredactrice van "Woef" in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Wat zich vorig jaar in de Limburgse gemeente Paal afspeelde rond hond Uscko, die 12 kinderen verwondde bij de plaatselijke school, speelt zich nu in Duitsland in het kwadraat af. Vorige week werden in een flat in Hannover de dode lichamen aangetroffen van een moeder (52) en haar zoon (27). Een autopsie wees uit dat beiden waren doodgebloed na een aanval van hun eigen hond Chico.

Het dier, een Amerikaanse staffordshireterriër, had in het verleden al bewezen bijzonder agressief te zijn. Al in 2011 had een sociaal werker gewaarschuwd voor het gevaarlijke gedrag van de hond. De moeder leefde in een rolstoel en haar zoon had gedragsproblemen. Ook buren deden al herhaaldelijk hun beklag en de hond zou een training als vechthond hebben gehad. Maar nooit was er een follow-up.

Chico verdient geen doodstraf

Chico verblijft op dit ogenblik in een dierenasiel. Vorige vrijdag oordeelden de stedelijk autoriteiten dat de hond afgemaakt moet worden. Maar dat was gerekend buiten het succes van de petitie “Lasst Chico leben!”.

De ondertekenaars, onder wie veel hondenliefhebbers, vinden dat Chico geen doodstraf verdient. Het dier heet slachtoffer te zijn van haar baasjes, die haar agressief hebben opgevoed en nooit de juiste training hebben gegeven. Chico verdient een tweede kans, zo beweren de dierenvrienden die in de media een debat voeren met ethische proporties. Met de slogan “Free Chico” verzamelden zondag een zeventigtal mensen voor het asiel. Intussen zijn ook al honderden aanvragen binnengekomen om het dier opvang te geven. Stad Hannover houdt haar antwoord voorlopig in beraad.

Evi Maveau van het Vlaamse magazine "Woef" heeft alle begrip voor de ondertekenaars. "Een hond wordt niet agressief geboren. Een bijtincident is bijna altijd te wijten aan de fokker of de baas van de hond. En in dit geval zijn daar spijtig genoeg doden bij gevallen. Meestal gaat het om slechte socialisatie in de puppyfase. De vele broodfokkers die duizenden puppy's op de wereld zetten, zorgen vandaag voor veel onheil. Deze honden zijn absoluut niet klaar om te functioneren, vandaar een groeiend aantal gedragsproblemen."hond

"Staffordshireterriërs zijn net mensgerichte honden"

Hebben staffordshireterriërs, een kruising van een terriër en een buldog, een slechte reputatie? "Het wordt ten onrechte bestempeld als een gevaarlijk hondenras", aldus Evi Maveau. "Het zijn mensgerichte honden. Maar je moet wel de kennis hebben om ze op te voeden. Trouwens, het zijn de labrador, de teckel of de chihuahua die het vaakst bij bijtincidenten zijn betrokken. Net rassen waarvan je het niet verwacht. Het is wel zo dat hoe groter en sterker een ras, hoe ernstiger de bijtwonde wordt."

Maar moet het voorzichtigheidsprincipe niet gehanteerd worden? Wie garandeert dat Chico niet opnieuw toeslaat. Evi Maveau: "Een gedragstrainer kan echt wel uitsluitsel geven, zoals bij Uscko in Paal. Je kan daar heus wel op vertrouwen. Dus, al heeft hij gedood, hij verdient van mij een nieuwe kans."

Of Chico zal blijven leven, is lang niet zeker. Het nieuws van een nieuw ongeluk met een hond waarbij vandaag een baby van zeven maanden werd doodgebeten in de deelstaat Hessen, is niet helemaal bevorderlijk voor zijn zaak.

Chico verblijft momenteel in een dierenasiel in Hannover. In een interview op de website van het asiel gaat de zaakvoerder dieper in op het geval Chico. Bekijk de video (in het Duits) hieronder.

Meest gelezen