AP2013

Wat te doen wanneer uw Facebook­account getroffen is door datalek?

Bent u getroffen door het gegevenslek van Facebook? Dat kunt u checken via deze link. Maar wat moet u doen als uw account inderdaad betrokken is? Dat legt Willem Debeuckelaere van de privacycommissie uit.

Er zijn sinds gisteren al enkele tientallen meldingen binnengekomen van mensen die met hun account betrokken zijn bij de Cambridge Analytics-affaire.

"Mensen die getroffen zijn, kunnen het best contact opnemen met de privacycommissie", zegt Willem Debeuckelaere, hoofd van de privacycommissie.

"Ze kunnen best via mail melden dat ze zo'n bericht van Facebook hebben gekregen. Ze omschrijven ook best de context waarin ze betrokken raakten, via vrienden in Amerika bijvoorbeeld.  Onze gegevens vinden mensen op onze website."

De Belgische privacycommissie werkt samen met haar Britse en Ierse collega's. "Die zijn hard aan het werk om via huiszoekingen en getuigenissen een stevig rapport samen te stellen tegen einde mei", besluit Debeuckelaere. 

Tot nu toe heeft de commissie nog maar een vijftal klachten gekregen over het schandaal rond Facebook en Cambridge Analytica. "Op niveau van de beleidsmakers is het schandaal heel groot geworden, maar de burger ligt er misschien minder van wakker." De privacycommissie verwacht wel dat het aantal klachten zal toenemen, nu gebruikers kunnen checken of hun gegevens misbruikt werden.

Meest gelezen