"Saudi-Arabië wil van Qatar een eiland maken"

Volgens media in het Midden-Oosten wil Saudi-Arabië een kanaal graven aan de grens met Qatar. Dat zou van de piepkleine Golfstaat de facto een eiland maken. Het nieuws is nog niet officieel bevestigd.

Een ovaal schiereiland dat in het zuiden aan het grote Saudi-Arabië is vastgehecht: dat is Qatar, een piepkleine staat in de Perzische Golf.

Die geografische situatie kan over afzienbare tijd mogelijk drastisch veranderen. Volgens verschillende media in het Midden-Oosten wil Riyad over de volledige lengte van de grens een kanaal graven. Het zou van Qatar de facto een eiland maken.

Salwa Marine Canal

Het project draagt de naam Salwa Marine Canal. Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten zullen het financieren en Egyptische bedrijven met ervaring in het Suezkanaal zullen het aanleggen.

Naar verluidt zal het kanaal liefst 200 meter breed en 60 kilometer lang zijn en tot 20 meter diep. Hierdoor zullen kilometers aan nieuwe kustlijn ontstaan, goed voor nieuwe resorts, privéstranden en cruiseschepen. Alles kan binnen het jaar klaar zijn. Kostenplaatje: ruim 600 miljoen euro.

Conflict

Tot nog toe hebben de Saudische autoriteiten het nieuws niet officieel bevestigd. Als ze het kanaal realiseren, zou dat hoe dan ook olie op het vuur gooien in het conflict met Qatar dat het Midden-Oosten al bijna een jaar in de ban houdt.

Op 5 juni 2017 kondigden Saudi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Jemen en Egypte aan dat ze alle diplomatieke banden met Qatar zouden doorknippen. Ze beschuldigden de Golfstaat onder meer van steun aan terrorisme.

Nucleair afval

Met het kanaal zou Saudi-Arabië Qatar letterlijk nog meer isoleren. Bovendien zouden nog andere plannen op tafel liggen om de kleine buur te pesten. Volgens sommige media zou Riyad een militaire basis aan de grens met Qatar willen bouwen.

Van een ander gebied bij de grens zouden de Saudi's dan weer een stort voor nucleair afval willen maken. Ook de Verenigde Arabische Emiraten zouden plannen in die richting hebben op hun grondgebied dat het dichtste bij Qatar ligt.

Meest gelezen