Aan nieuw orgel in Kortessem is drie jaar gewerkt

In de Sint-Pieterskerk, in het centrum van Kortessem, wordt de volgende weken een nieuw orgel geplaatst. En dat is toch wel uitzonderlijk.

Het gaat om een investering van zo'n 170 000 euro en dat terwijl heel veel kerken tegenwoordig een andere bestemming krijgen. Orgelbouwer Jos Moors uit Gors-Op-leeuw heeft drie jaar aan het nieuwe orgel gebouwd. Meestal onderhoudt hij enkel nog bestaande orgels. Hij was dus heel blij met de opdracht: "Het orgel dat er stond was uit de jaren 30. Het was een fabrieksorgel en dat klonk heel slecht. Het is afgebroken en de waardevolle dingen eruit worden hergebruikt." 

Zo goed als alles zelf gemaakt

"Eerst werd de kast gebouwd", vertelt Jos. "Daarna is het binnenwerk aan de beurt want de kast zit vol met orgelpijpen en mechaniek. Het  is 6 meter hoog en 4 meter breed. Voor het orgel is een podium waarop de windvoorziening staat en de organist kan zitten. Alles is zelf gemaakt behalve de windmachine, die is Duits en de pijpen komen uit Utrecht en zijn daar op maat gemaakt."

Installatie duurt weken

In de loop van de volgende weken wordt het orgel geïnstalleerd en muzikaal afgestemd. Dat zal maanden duren. "Het moet perfect zijn", zegt Jos, "het orgel zal ook gebruikt worden voor concerten. Het is trouwens gebouwd in overleg met Monumentenzorg want de Sint-Pieterskerk is een beschermd monument."

De komende dagen wordt het nieuwe orgel in de kerk opgebouwd en instrumentaal afgestemd. Dit kan enkele dagen tot zelfs weken in beslag nemen.

Meest gelezen