Belgische speurders trekken naar Roemenië in groot onderzoek naar fietsendievenbende

Belgische speurders hebben vorige week twee huiszoekingen uitgevoerd in Roemenië in een groot internationaal onderzoek naar een fietsendievenbende. Een persoon werd gearresteerd en meer dan 50 fietsen werden teruggevonden, waarvan minstens een deel in ons land gestolen werd.

In januari dit jaar werden in ons land verschillende mensen opgepakt en aangehouden voor grootschalige fietsendiefstal. Uit het onderzoek bleek dat de gestolen fietsen getransporteerd werden vanuit Brussel richting Roemenië met een Roemeense busmaatschappij. De maand voordien had de politie van Halle-Vilvoorde een transport kunnen onderscheppen. 

Uit contacten die de verdachten hadden vanuit België met een Roemeens oproepnummer konden de speurders met medewerking van de Centrale Dienst DJSOC van de Federale Politie uit Brussel de heler van de gestolen fietsen identificeren. De opkoper van de fietsen was een fietsenwinkel­uitbater uit Piatra Neamt, in het noorden van Roemenië. De onderzoeks­rechter in Brussel vaardigde een Europees onderzoeksbevel uit om daar huiszoekingen uit te voeren. Twee Belgische speurders reisden vorige week af naar Roemenië.

Zowel in het appartement van de uitbater als in de winkel was het raak: er werden verschillende fietsen van "verdachte origine" aangetroffen. De uitbater kon voor deze fietsen geen aankoopdocumenten voorleggen en bij controle van de serienummers bleken er inderdaad fietsen tussen te zitten die in België waren gestolen. In totaal werden meer dan 50 (dure) koersfietsen en elektrische fietsen in beslag genomen. 

De uitbater van de fietsenwinkel werd opgepakt en zal uitgeleverd worden.

Meest gelezen