Blankenberge geeft meeuwen de pil

Blankenberge pakt uit met een primeur: als eerste Europese badstad wil ze meeuwen anticonceptie geven, zodat er minder zouden zijn. De vogels veroorzaken al jaren overlast. Ze pikken vuilniszakken open en vallen toeristen aan om eten te krijgen.

De stad zal samenwerken met een Limburgse dierenarts om de anticonceptie aan de meeuwen toe te dienen. In Tongeren in de provincie Limburg krijgen duiven al een jaar de pil en dat werkt prima. In een jaar tijd zijn er al bijna een derde minder duiven in de stad. Dierenarts Pieter Colla van Galluvet in Lummen begeleidt het project in Tongeren en mag nu proberen om in Blankenberge hetzelfde te doen met de meeuwen. Al wordt dat een pak moeilijker, want meeuwen komen van verder en eten niet allemaal samen en op hetzelfde moment als duiven. En de anticonceptie moeten ze sowieso via eten binnenkrijgen.

Geklutste eieren

"Als we erin slagen om de meeuwen de anticonceptie regelmatig te doen opeten, dan zal het werken. De medicatie zorgt ervoor dat het eigeel en eiwit door elkaar komen, dus je krijgt eigenlijk een geklutst ei, waar nooit een kuiken kan in komen", legt dierenarts Pieter Colla uit. Hij gaat volgende week in Blankenberge bekijken hoeveel meeuwen er zijn, waar ze broeden en waar ze eten. Italianen van het farmaceutisch bedrijf dat de medicatie ontwikkelt, komen ook af naar Blankenberge. Zij geven al jaren de pil aan de duiven op het San Marcoplein in Venetië.

Worstjes

De specialisten gaan volgende week dus naar Blankenberge om het gedrag van de meeuwen te bestuderen. Ze gaan ook proberen om de medicatie al te geven in worstjes, omdat de meeuwen graag vlees eten. Het broedseizoen van de meeuwen is al begonnen.

Primeur voor Europa

Het anticonceptieplan van Blankenberge is een Europese primeur: Blankenberge is de eerste Europese badstad die meeuwen de pil wil geven. "We zijn zeer blij met de kans die we krijgen van de stad Blankenberge om dit project uit te bouwen, want het is diervriendelijk en effectief. Als dit slaagt, kunnen we de meeuwenproblematiek in de toekomst aanpakken in verschillende kuststeden, ook in Nederland en Noord-Frankrijk. We gaan alle middelen inzetten om dit te doen slagen", besluit Pieter Colla.

Meest gelezen