Videospeler inladen...

Trump waarschuwt Rusland in een tweet: "Syrië kan raketten verwachten"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een dreigende tweet gestuurd, gericht aan Rusland: "Maak je klaar Rusland, want onze raketten komen eraan." Trump reageert hiermee op eerdere straffe taal van Rusland: "Elke Amerikaanse raket op Syrië wordt neergehaald. Ook de plaats vanwaar ze wordt afgevuurd, is een doelwit."

Trump heeft in een tweet zwaar uitgehaald naar Rusland: "Rusland belooft alle raketten neer te schieten die op Syrië zijn afgevuurd. Maak je klaar Rusland, want ze komen eraan, mooi en nieuw en slim! Je moet geen partner zijn van een beest dat met gas doodt, zijn volk doodt en ervan geniet!"

De aanleiding van het dispuut tussen de VS en Rusland is de mogelijke gifaanval in de Syrische stad Douma waarbij minstens 48 doden zijn gevallen. Trump zei dat er een zware prijs betaald zou worden voor deze aanval.

Trump gaf geen verdere details over de raketaanval en ook niet of de aanval met Amerikaanse raketten zou gebeuren. De tweet kwam er nadat de Trump-regering had samengezeten met bondgenoten wereldwijd over een gezamenlijk militaire antwoord op de mogelijke chemische aanval in Syrië.

Rusland waarschuwde de VS al eerder dat ze een luchtaanval op Syrië zouden beschouwen als een oorlogsmisdaad, omdat het zou kunnen leiden tot een directe militaire botsing tussen de twee landen.

"Relatie tussen VS en Rusland slechter dan ooit"

Kort na de waarschuwing dat er raketten zouden worden afgevuurd op Syrië, stuurde Trump opnieuw een tweet de wereld in. Ditmaal schreef hij: "De relatie tussen de VS en Rusland is nu slechter dan ooit tevoren, inclusief de Koude Oorlog." Vervolgens schreef hij op een meer verzoenende toon: "Hier is geen reden voor. Rusland heeft ons nodig om te helpen met hun economie, iets wat heel makkelijk zou zijn om te doen. En we hebben alle naties nodig om samen te werken. Stop de wapenwedloop?"

De regering van Trump heeft geprobeerd om aan te tonen dat ze streng zijn tegen Rusland, met een reeks economische en diplomatieke acties. Toch vermeed Trump grotendeels zijn kritiek rechtstreeks te richten aan de Russische president Vladimir Poetin. Dit weekend heeft Trump daar een uitzondering op gemaakt toen hij uithaalde naar Poetin om zijn ondersteuning van de Syrische president Bashar al-Assad.

Het Kremlin is niet onder de indruk van die bedreigingen. "Wij doen niet mee aan Twitter-diplomatie. Wij staan voor de serieuze aanpak", zei woordvoerder Dimitri Peskov aan Russisch staatspersagentschap Tass. "We geloven eerst en vooral dat het belangrijk is om nu geen stappen te zetten die de fragiele situatie nog verder kunnen doen escaleren."

Aanleiding mogelijke chemische aanval Douma

In Douma, het laatste stadje in Oost-Ghouta dat nog in handen is van de rebellen, vielen zaterdag minstens 48 doden bij een aanval. Volgens twee ngo's werd daarbij gifgas gebruikt. De omstandigheden van deze aanval worden nog steeds onderzocht.

Ook gevolgen voor aluminiumprijs

Ook de aluminiumprijs wordt beïnvloed door het geopolitieke steekspel. De Amerikaanse sancties treffen immers de Russische miljardair Oleg Derpaska en zijn metaalbedrijf Rusal bijzonder hard. Rusal, goed voor zes procent van alle aluminium ter wereld, ziet zich door de sancties in één klap buiten de dollareconomie geplaatst.

De grondstofbeurzen in New York en in Londen zullen voorlopig ook geen aluminium van Rusal meer aanvaarden als onderpand voor termijncontracten, maakten ze bekend. Bij Rusal, dat zijn beurskoers al zag halveren, werken 60.000 mensen. Het bedrijf is goed voor 16 procent van de totale Russische export.

Sterkste prijsstijging aluminium in 30 jaar

Sinds de sancties eind vorige week, is de prijs voor aluminium met 13 procent gestegen, tot 2.266,5 dollar per ton. Het gaat om de sterkste prijsstijging in dertig jaar. Vooral buiten China werd het aluminium van Rusal veel gebruikt. Wat de sancties betekenen voor diens klanten, is nog hoogst onzeker.

Eerder deze week werd ook al een obligatie-uitgifte door het Russische ministerie van Financiën afgeblazen, omwille van de gespannen situatie. De veiling zal hernemen als de financiële markten zich stabiliseren, aldus het ministerie.

Meest gelezen