Deze maand al meer dan 100 doden in Indonesië door zelfgestookte alcohol

In Indonesië zijn deze maand al meer dan 100 mensen om het leven gekomen na het drinken van illegale, zelfgestookte alcohol. De politie gaat naar eigen zeggen nu nog strenger optreden tegen de makers en verdelers van illegale alcohol in het grootste moslimland ter wereld.

In 2015 besloot de Indonesische overheid om de verkoop van legale alcohol in tienduizenden winkels te verbieden. Daardoor is er een grote, zwarte markt ontstaan voor zelfgestookte, illegale alcohol. Die illegale verkoop leidt niet zelden tot sterfgevallen, maar de afgelopen weken waren uitzonderlijk dodelijk.

Begin deze maand vielen 31 doden na het drinken van illegaal gestookte alcohol in en rond de hoofdstad Jakarta. In de dagen daarna vielen nog eens tientallen doden in de provincie West-Java. De trieste balans staat daardoor deze maand al op meer dan 100 dodelijke slachtoffers.

Insectenverdelger

Tientallen mensen overleven het, maar belanden wel in het ziekenhuis. Ze klagen over misselijkheid, problemen met het zicht en bewusteloosheid.

De klachten worden veroorzaakt door methanol, een gevaarlijk bijproduct dat kan opduiken bij zelfgestookte alcohol, maar evengoed omdat stokers hoestsiroop of insectenverdelger toevoegen.

"Mensen willen drinken"

Tijdens een grootschalige persconferentie heeft de politie vandaag aangekondigd dat de strijd tegen illegale alcohol zal worden opgevoerd. "Ik heb alle politiechefs in het land de opdracht gegeven om dit een halt toe te roepen en de wortels van dit probleem bloot te leggen. Dan hebben we het over producenten, verkopers, tot de mensen die het nodig vinden om alcohol te mengen met gevaarlijke chemicaliën", zei de nationale politiebaas.

Onderzoeker Sugianto Tandra hecht weinig geloof aan de uitlatingen van de politie: "Het huidige probleem van illegale alcohol is er, omdat mensen willen drinken, maar het product niet op de legale markt verkrijgbaar is."

Meest gelezen