Videospeler inladen...

Duizenden Zuid-Afrikanen herdenken Winnie Madikizela-Mandela

Duizenden Zuid-Afrikanen hebben een herdenkingsdienst voor antiapartheidsstrijdster Winnie Madikizela-Mandela bijgewoond. Familieleden, politici, activisten en aanhangers staken met toespraken en gezang de loftrompet over haar en over haar decennialange strijd tegen het apartheidssysteem.

"Jouw moed in het aanschijn van de dood, met almaar dreigende arrestaties, heeft onze ogen geopend en vormde een inspiratie voor generaties van vrijheidsstrijders", zei vicepresident David Mabuza in het stadion van Soweto, een sloppenwijk van de grootstad Johannesburg.

De ex-vrouw van de eerste zwarte president van Zuid-Afrika, Nelson Mandela, is vorige week op 81-jarige leeftijd gestorven. Ze wordt beschouwd als symbool van de strijd tegen het Apartheidsregime, maar in een latere fase kwam ze in opspraak in verband met de moord op een zwarte bendeleider en een corruptiezaak.

Zaterdag krijgt Winnie Madikizela-Mandela een staatsbegrafenis. Ze had als eerste zwarte Zuid-Afrikaanse een opleiding als maatschappelijk werker gevolgd en trouwde in 1958 met de advocaat Nelson Mandela. Tijdens diens jarenlange gevangenschap werd ze onderworpen aan voortdurende pesterijen door het Apartheidsregime. Toch slaagde ze erin door haar sociaal engagement, haar activisme en haar onbevreesdheid wereldwijd respect af te dwingen. Het leverde haar de bijnaam "Moeder van de Natie" op.

Winnie en Nelson scheidden van elkaar nog voor Mandela in 1994 tot president werd verkozen.

Meest gelezen