Piet den Blanken

Eurocontrol maant luchtvaart­maatschappijen aan tot voorzichtigheid in de buurt van het Syrische luchtruim

De Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol waarschuwt luchtvaartmaatschappijen voor een mogelijke raketaanval in de buurt van het Syrische luchtruim. Zo'n raketaanval kan het radio- en navigatieverkeer van luchtvaart­maatschappijen verstoren. Eurocontrol verwijst specifiek naar de komende 72 uur, waarmee het onrechtstreeks verwijst naar een mogelijke militaire vergeldingsactie van Amerika.

De waarschuwing van Eurocontrol is bedoeld  voor de luchtvaart­maatschappijen die vliegen naar bestemmingen in het ruime gebied rond het oosten van de Middellandse Zee. Eerder hadden verantwoordelijken bij de luchtverkeersleiding in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland maatschappijen al gewezen op mogelijke gevaren wanneer die zich binnen het Syrische luchtruim zouden bevinden. 

"Luchtvaartmaatschappijen houden bij hun planning voor vluchten in het bewuste gebied de komende 72 uur best rekening met een mogelijke aanval van een lucht-grondraket of een kruisraket", meldt Eurocontrol. Die mogelijke raketaanval zou een antwoord zijn van de Amerikaanse president Donald Trump.

Trump kondigde eerder deze week aan dat hij een aanval met wellicht chemische wapens in Syrië niet ongestraft zal laten. Die aanval op de Syrische stad Douma zou volgens Amerika het werk zijn van de Syrische president Bashar al-Assad.

Over een mogelijke tegenreactie van Amerika pleegde Trump ondertussen al overleg met Frankrijk en Groot-Brittannië. De Russische ambassadeur in Libanon zegt dat elke Amerikaanse raket die op Syrië wordt afgevuurd, neergehaald zal worden. Hij dreigt er ook mee om de lanceerinstallaties onder vuur te nemen.

Meest gelezen