Videospeler inladen...

Ex-generaal-majoor: "Russische aanwezigheid in Midden-Oosten heeft conflict helemaal geëscaleerd"

De voormalige Nederlandse generaal-majoor Frank van Kappen heeft in "De wereld vandaag" op Radio 1 gewaarschuwd voor de bijzonder riskante situatie in Syrië. De tweet van Trump over een vergeldingsactie voor de vermoedelijke Syrische gifgasaanval in Oost-Ghouta en de harde reactie van Rusland op die boodschap tonen aan dat het conflict in het Midden-Oosten kan uitgroeien tot een internationaal conflict. "De aanwezigheid van het Russische leger in Syrië heeft het regionale conflict helemaal geëscaleerd", zegt Van Kappen.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een tweet een raketaanval op Syrië aangekondigd. Trump wil een vergelding voor de dodelijke gifgasaanval in Oost-Ghouta. De VS vermoedt dat het Syrische leger achter de gifgasaanval zit, maar Rusland schuift de schuld in de schoenen van rebellengroepen in Syrië.

Als er een militaire aanval komt, dan kan het conflict in Syrië helemaal escaleren tot een internationaal conflict, waarbij de VS en Rusland lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. "Als je militaire middelen inzet, dan moet je rekening houden met de politieke effecten. En dat is een moeilijke puzzel", zegt de voormalige Nederlanse generaal-majoor Frank van Kappen.

Van Kappen is onder meer militair adviseur geweest bij de VN en de NAVO.

Wat militair aantrekkelijk is, kan vaak politiek niet en omgekeerd

Frank van Kappen

"Wanneer je een militaire aanval wil uitvoeren, zijn er drie afwegingen: waarom, wat wil je bereiken en hoe. Het waarom is een vraag voor de politici. Het hoe is een vraag voor de militairen. Die vragen zijn duidelijk, maar wat je wil bereiken, is moeilijk in te schatten", zegt Van Kappen.

"Het beantwoorden van die vragen, is heel lastig omdat er geen duidelijkheid is over wie de gifgasaanval heeft uitgevoerd. Zijn het de Russen geweest of de Iraniërs of Assad of alle drie? Of werd de aanval door de rebellen uitgevoerd, zoals Rusland beweert? We hebben vermoedens, maar duidelijkheid is er niet."

De voormalige generaal-majoor stelt vast dat de aanwezigheid van het Russische leger in Syrië, het regionale conflict in het Midden-Oosten heeft doen escaleren. "Je kan niet rond de aanwezigheid van het Russische leger in Syrië heen. Doordat de Russen aanwezig zijn in het Midden-Oosten is het hele regionale conflict dat al ernstig genoeg was, helemaal geëscaleerd. Er zit een internationale dimensie aan."

"Als je bepaalde doelen gaat treffen, zoals de luchtafweerinstallaties of opslagplaatsen waarvan je vermoedt dat er chemische wapens liggen en je blaast daarbij enkele Russen op, dan heb je onmiddellijk de reactie van de Russen. De Russen dreigen om een vliegdekschip van de Amerikanen op het water op te blazen. Het is een behoorlijk riskante situatie", besluit Frank van Kappen.

Meest gelezen