Videospeler inladen...

"Senatoren probeerden Zuckerberg vuur aan schenen te leggen, maar sommigen leken amper van internet te hebben gehoord"

Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft goed stand­gehouden in de speciale commissie van de Amerikaanse Senaat, waar hij tekst en uitleg moest geven over het dataschandaal. Dat zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens. "Het aandeel van Facebook is flink gestegen, hoewel Zuckerberg soms rond lastige vragen heen fietste."

Meer dan vijf uur lang kreeg Mark Zuckerberg vragen voorgeschoteld in een speciale commissie van de Amerikaanse Senaat. Alles draaide uiteraard om het dataschandaal waarin de sociaalnetwerksite verzeild is geraakt. Gegevens van zo'n 87 miljoen gebruikers - onder wie ook Belgen - zouden via databedrijf Cambridge Analytica onrechtmatig gebruikt zijn, onder meer om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. 

"De senatoren hebben geprobeerd om Zuckerberg het vuur aan de schenen te leggen", zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens in "De ochtend" op Radio 1. "Al leek het soms wel dat sommige senatoren nog maar amper over het internet hadden gehoord, laat staan dat ze zelf zeer handig zijn met Facebook. Dat komt misschien door hun leeftijd."

Al wil dat niet zeggen dat er geen lastige vragen kwamen, benadrukt Soenens. "Daar fietste Zuckerberg vaak handig omheen als hij de details niet wist. Hij verwees dan naar een van zijn medewerkers, die later contact zouden opnemen met de senatoren."

Aandeel omhoog

"Maar Zuckerberg heeft zich goed gekweten van zijn taak, zeker als je de investeerders mag geloven. Het aandeel van Facebook ging na de zitting met 4,5 procent naar omhoog, tot 450 miljard dollar. Het was meteen de beste beursdag voor het bedrijf in twee jaar tijd. De investeerders waren duidelijk tevreden met de uitleg van de topman."

Of er strengere regels komen, zal afhangen van de nieuwe hoorzitting vandaag in het Huis van Afgevaardigden

Maar wat is nu het resultaat? Komen er meer controles of strengere regels? "Dat liet Zuckerberg in het midden. Veel zal afhangen van de nieuwe hoorzitting, vandaag in het Huis van Afgevaardigden. Er wordt verwacht dat ze daar iets strenger en kritischer zullen zijn."

"Er zijn zeker senatoren en leden van het Huis van Afgevaardigden die vinden dat er wetten nodig zijn om de privacy te beschermen, maar dat is iets wat Zuckerberg niet ziet zitten. Het bedrijf wil liever zelfregulatie, maar dit dataschandaal is misschien de druppel die de emmer deed overlopen. Het zou kunnen dat er hier inderdaad regelgeving rond komt, misschien in de lijn van Europa, waar vanaf eind mei nieuwe privacyregels gelden."

Beluister hieronder het gesprek met Björn Soenens in "De ochtend" op Radio 1

Videospeler inladen...

Meest gelezen