Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"Hoorzitting over Facebook is gemiste kans om na te gaan wat de site met onze gegevens heeft gedaan (en nog doet)"

De hoorzitting in een speciale commissie van de Amerikaanse Senaat rond het dataschandaal bij Facebook is een gemiste kans. Dat zegt sociale­media­expert Tim Verheyden. "Tot op vandaag is het niet duidelijk wat Facebook met onze gegevens doet en wie eraan kan. Het is een grote zwarte doos."

Facebook-topman Mark Zuckerberg moest zich gisteren komen verdedigen in een speciale commissie van de Amerikaanse Senaat over het dataschandaal waar zijn sociaalnetwerksite in verzeild is geraakt. Gegevens van zo'n 87 miljoen gebruikers - onder wie ook Belgen - zouden via databedrijf Cambridge Analytica onrechtmatig gebruikt zijn, onder meer om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. 

"Het werd een pittig gesprek van meer dan vijf uur", zegt VRT NWS-journalist Tim Verheyden, die het dossier opvolgt. "Al merkte je snel dat het hier ging om twee werelden die lijnrecht tegenover elkaar stonden: het oude politieke Washington (de senatoren, nvdr.) versus het jonge Silicon Valley (Facebook, nvdr.). En die twee werelden begrijpen elkaar niet."

Volgens Verheyden bleef de hele hoorzitting vaak hangen in anekdotiek. "Zo was de Amerikaanse senator Ted Cruz - die nog presidentskandidaat was voor de Republikeinen - boos omdat Facebook posts van Democraten zou bevoordelen op die van Republikeinen. Een andere senator wilde dat Zuckerberg reageerde op bepaalde specifieke foto's. Dat kon hij uiteraard niet, er verschijnen elke dag miljoenen nieuwe foto's op Facebook."

Twee werelden stonden lijnrecht tegenover elkaar: het oude politieke Washington versus het jonge Silicon Valley

"Op een bepaald moment leek Zuckerberg het moeilijk te krijgen", zegt Verheyden. Hij verwijst naar senator Dick Durbin, die aan Zuckerberg vroeg of hij het oké zou vinden om te vertellen in welk hotel hij verblijft. De topman wist even niet wat zeggen, lachte en zei uiteindelijk "neen". Volgens de senator draaide het allemaal daarrond: het recht op privacy en de grenzen eraan.

(lees verder onder het fragment)

Videospeler inladen...

"Maar dat is niet de kern van het probleem", benadrukt Verheyden. "Wij beslissen als Facebook-gebruikers nog steeds zelf wat we delen en wie dat allemaal mag zien. Eigenlijk was de hele hoorzitting een gemiste kans om eens goed door te vragen over wat Facebook met onze gegevens heeft gedaan, wat het er nu nog mee doet en wie die allemaal kan zien. Tot op vandaag weten we dat nog steeds niet. Het is een grote zwarte doos, een onbekend terrein."

Volgens Verheyden zal er na deze hoorzitting amper iets veranderen. "Dit gaat bovendien niet enkel over Facebook. Google weet vaak nog meer over ons, maar ook andere bedrijven verzamelen heel wat informatie. Heel wat websites werken met zogenoemde trackers, software die kan achterhalen wie hun site bezoekt. Die gegevens worden vaak doorgespeeld naar adverteerders. Dat gebeurt ook in Vlaanderen, ook op nieuwssites. Iedereen volgt ons surfgedrag permanent, daar moet je van uitgaan."

Herbeluister hier het gesprek met Tim Verheyden in "De ochtend" op Radio 1

Meest gelezen