Gent krijgt peukenpalen

De stad Gent vervangt de komende jaren alle vuilnisbakken. Die zullen groter zijn dan de huidige. En opvallend, die vuilnisbakken krijgen ook peukenpalen. Want de enorme hoeveelheid rondslingerende sigarettenpeuken zijn al jaren een doorn in het oog van het Gentse stadsbestuur.

Sigarettenpeuken zijn maar een deel van het probleem. Op sommige plaatsen, zoals aan de Graslei, blijft er bij mooi weer en bij grote drukte ook telkens een berg ander afval achter. Tijdens het jongste weekeinde met mooi lenteweer werd er liefst 500 ton vuil opgehaald.

Schepen Tine Heyse (Groen) geeft toe dat sensibiliseringsacties niet aanslaan. En de limiet is bereikt wat betreft de inspanningen die het stadsbestuur en de Intercommunale Ivago kunnen doen. Méér mensen inzetten of nog vaker het vuil opruimen kan niet. De stad kan wel GAS-boetes uitschrijven, maar in de praktijk gebeurt dat niet vaak. Je moet mensen op heterdaad kunnen betrappen en dat blijkt niet zo eenvoudig te zijn.

Schepen Heyse pleit voor de invoering van statiegeld, want een groot deel van het rondslingerend afval bestaat uit blikjes of plastic flessen.

kasto80

Meest gelezen