Het ging om een gevechtsvliegtuig van het type Mirage 2000.
SRA GREG L. DAVIS, USAF

Gevechtsvliegtuig lost (per ongeluk) namaakbom boven Frankrijk: twee zwaargewonden

Een Frans gevechtsvliegtuig heeft gisteren per ongeluk een namaakbom losgelaten. Veel vroeger dan gepland, waardoor het projectiel op een fabriek terechtkwam. Twee mensen raakten zwaargewond. 

Een gevechtsvliegtuig vertrok gisterenmiddag op de vliegbasis Nancy-Ochey met een namaakbom van zo'n 16 kilogram aan boord. Zulke bommen worden wel vaker gebruikt voor oefeningen. Het vliegtuig zou een tocht maken om de bom uiteindelijk los te laten boven een militair oefenterrein bij Reims. 

Dat laatste liep even mis. Door een nog onbekende oorzaak kwam de namaakbom al sneller los en viel ze op een fabriek in Nogent-sur-Vernisson, in het midden van het land. Het gaat om een fabriek waar onderdelen van auto's worden gemaakt. 

Evacuatie

De brandweer kwam meteen massaal ter plaatse en vreesde voor een ontploffing. Zo'n 150 medewerkers werden geëvacueerd. Vrij snel werd duidelijk dat het om een namaakbom ging. Twee mensen raakten zwaargewond, maar zijn niet in levensgevaar. 

Het was absoluut niet de bedoeling om de bom op die plek te laten vallen

Kolonel Olivier Celo, woordvoerder van de Franse luchtmacht

"De namaakbommen simuleren de wapens die we in reële omstandigheden gebruiken, maar er zitten geen explosieven in", zegt kolonel Olivier Celo, de woordvoerder van de Franse luchtmacht. "Maar het was absoluut niet de bedoeling om de bom op die plek te laten vallen. Het gaat hier om een uitzonderlijk ongeval."

De luchtmacht excuseert zich bij de slachtoffers en voert een onderzoek naar de omstandigheden. 

Meest gelezen