© Stockbroker - creative.belgaimage.be

Griep is eindelijk (bijna) uit het land: langste epidemie in 15 jaar

De griepepidemie in België is eindelijk weer onder de epidemische drempel gedoken. Het was een heel lange epidemie dit jaar, die vooral kinderen en jongeren trof.

De wekelijkse griepcijfers zijn vrijgegeven door Sciensano, de opvolger van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV). Op weekbasis gaat de curve voor vorige week (net als voor de week daarvoor) opnieuw steil naar beneden, tot 106 griepconsultaties per 100.000 inwoners. De drempel om van een epidemie te kunnen spreken, ligt op 141.

Steven Van Gucht van Sciensano geeft wel deze nuance mee: "Om officieel van het einde van de epidemie te kunnen spreken, moeten we twee keer onder de drempel duiken, maar het lijkt me erg onwaarschijnlijk dat we volgende week weer zouden stijgen." En hij voegt eraan toe: "Dit betekent ook niet dat de griep helemaal het land uit is: hij is wel nog in het land, en ook deze week zullen er nog mensen de griep krijgen." 

De epidemie duurde lang, de piek viel laat en trof vooral kinderen

De griepepidemie van dit jaar was om enkele redenen toch wat speciaal: "Het was een heel lange epidemie, die 13 weken duurde. Daarmee was het de langste in 15 jaar. Meestal duurt een griepepidemie 8 à 9 weken", zegt Van Gucht. "De piek viel ook laat. Het hoogtepunt was niet uitzonderlijk hoog: 2 jaar geleden was de piek nog iets hoger, maar toen duurde het ook korter. "

Dit keer zijn heel veel mensen getroffen door de griep, ongeveer 2 keer zoveel als vorig jaar, schat Van Gucht. Vooral jonge mensen werden getroffen. "Dit jaar hebben we vrij veel griepactiviteit gezien bij kinderen en bij jonge mensen, wellicht omdat dit jaar vooral het type-B griepvirus heeft gecirculeerd, samen met het H1N1 type A-virus. Dat zijn twee virussen waarvan we weten dat ze typisch meer jonge mensen treffen." De 65-plussers bleven dit jaar relatief gespaard. 

Meest gelezen