Groen wil 10.000 hectare extra bos op tien jaar

Op tien jaar tijd moet er in Vlaanderen 10.000 hectare bos bij komen. Elke stad moet op termijn ook beschikken over een stadsbos zodat elke inwoner een bos heeft op maximaal vijf kilometer van zijn deur. Dat staat in het bosplan van oppositiepartij Groen. Kostprijs van de plannen: 50 miljoen euro per jaar of 500 miljoen euro op tien jaar tijd.

Groen heeft al langer kritiek op het Vlaamse bosbeleid. Vlaanderen is één van de bosarmste regio's in Europa en volgens Groen moet er meer werk gemaakt worden van bosbescherming en bosuitbreiding.

De partij heeft nu een bosplan klaar met vier grote stappen. Zo moet er een verbod komen op het kappen van waardevolle bossen. Daarnaast moet er 10.000 hectare extra bos aangelegd worden. Wanneer er toch ontbost wordt, moet er sprake zijn van compenserende bebossing. Er moet ook een betrouwbaar meetinstrument komen om het bosareaal in Vlaanderen in kaart te brengen. De bestaande Boswijzer doet zijn werk niet, vindt Groen.

Onze ambitie is om de komende tien jaar te voorzien in 10.000 extra hectare bos

Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen)

Vooral de plannen voor 10.000 hectare extra bossen springen in het oog. "Onze ambitie is om de komende tien jaar te voorzien in 10.000 extra hectare bos. In dat kader willen we een Bosuitbreidingsfonds in het leven roepen", zegt Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman. Het idee voor zo'n fonds is niet nieuw. De partij lanceerde dat idee eerder dit jaar al na een overleg met verschillende experts.

Groen wil zowel nieuwe bossen aanleggen als bestaande bossen uitbreiden. Zo wil de partij een aantal bestaande bossen met elkaar verbinden, denk bijvoorbeeld aan het Zoniënwoud en het Meerdaalwoud. Verder mikt de partij op de aanleg van 4.550 hectare stadsbossen. "Op termijn moet elk stedelijk of kleinstedelijk gebied beschikken over een stadsbos. Op die manier heeft elke inwoner een bos op maximaal vijf kilometer afstand van zijn of haar woonplaats en heeft elke stad een groene long", klinkt het.

De realisatie van de 10.000 hectare extra bos zou 50 miljoen euro per jaar kosten, of 500 miljoen euro over de hele periode van 10 jaar. Groen ziet daarbij Europese financieringsmogelijkheden.

"Economische ontwikkeling in gevaar"

Niet iedereen is enthousiast over de plannen van Groen. Volgens werkgeversorganisatie Voka wordt de economische ontwikkeling bedreigd. “We moeten realistisch blijven: als we in de toekomst dichter bij elkaar willen wonen, leven en werken dan moet er ook nog ruimte zijn om economische activiteit te ontwikkelen”, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens.

“Het wordt tijd dat we een grondig debat voeren over hoe we de ruimte in Vlaanderen in de toekomst gaan gebruiken", aldus Maertens. "Industriegronden die niet worden gebruikt, omdat ze bijvoorbeeld ongunstig gelegen zijn, moeten we schrappen en elders anders compenseren."

Meest gelezen