Hollande poetst eigen blazoen op met kritiek op zijn opvolger Macron

De voormalige Franse president François Hollande mengt zich in het politieke debat met de publicatie van zijn boek "Les leçons du pouvoir".  Daarin zegt hij onder meer dat de hervormingen van zijn opvolger Emmanuel Macron "de ongelijkheden verdiepen".

Aan het eind van zijn presidentschap was François Hollande nog maar weinig populair. Hij stelde zich dan ook niet opnieuw kandidaat bij de presidentsverkiezing van vorig jaar. Zijn vroegere raadgever en minister van Economie Emmanuel Macron wierp zich wel in de presidentiele strijd won die uiteindelijk ook.

Mijn regeringen drongen de ongelijkheden terug. Deze regering maakt ze dieper

Franse oud-president François Hollande

Hollande komt in zijn boek terug op zijn presidentschap, maar hij haalt ook uit naar Macron, die van een nauwe raadgever in een politieke tegenstander veranderde.

"Mijn regeringen drongen de ongelijkheden terug. Deze regering maakt ze dieper", haalt Hollande uit. In augustus vorig jaar al had hij de "onnodige offers" aan de kaak gesteld die de regering van premier Edouard Philippe aan de Fransen vroeg, onder meer op het vlak van fiscaliteit. In een gesprek met het tijdschrift L'Obs tackelt de oud-president ook de werkwijze van Macron, die de ene hervorming na de andere tracht door te voeren en met een toenemend sociaal ongenoegen te maken krijgt.

"Mijn ervaring heeft me geleerd dat telkens ik kon overleggen en onderhandelen, ik kon hervormen. Telkens ik te snel of te bruut wou gaan, werd ik niet begrepen. Onderhandelen vraagt meer tijd, maar levert solidere resultaten op", zegt François Hollande.

Meest gelezen