Videospeler inladen...

Julien Van Remoortere overleden, veelschrijver van erg gevarieerd oeuvre

Schrijver Julien Van Remoortere is overleden. Hij werd net geen 88 jaar.  Hij schreef ruim 400 boeken, romans en reisgidsen vooral. Daarnaast publiceerde hij nog een paar duizend verhalen en artikels. De meesten kennen hem als jeugdschrijver. Hij injecteerde een flinke dosis realisme en avontuur in de wat ingedommelde jongerenliteratuur van de jaren zestig en zeventig.  

Julien Van Remoortere is geboren op 8 april 1930 in Beveren-Waas. Hij stierf twee dagen voor zijn 88e verjaardag in Oostende. Als kind maakte hij de Tweede Wereldoorlog mee, een belangrijke inspiratiebron. Hij woonde het grootste deel van zijn leven in Oostende. Zijn naam is verbonden met de wandel-, reis- en kastelengidsen in België en Luxemburg, uitgegeven door de IPPA-bank. Hij reisde ook naar andere continenten en schreef daarover in verscheidene magazines.  

Eindeloze inspiratiestroom

Zijn eerste verhaal schreef hij in 1948 voor het al lang verdwenen weekblad Zondagsvriend. In 1958 leverde hij bij uitgeverij Averbode het eerste van vier Vlaamse Filmpjes af. De echte doorbraak kende hij met de "Nest"-trilogie in de vroege jaren zeventig, de wederwaardigheden van een jongen in een polderdorp tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.  In 1975 verfilmde de BRT zijn roman "Anti-Love story", over een meisje dat verkracht werd door haar leraar. Bij "Het veenmysterie" in 1982 ging hij omgekeerd te werk: dat was een BRT-reeks die hij in een boek goot. Over zijn tijd als ambtenaar van de stad Oostende en secretaris van burgemeester en minister van Toerisme Jan Piers had hij het in "Het stille bederf". In 2010 zag zijn magnum opus het levenslicht, "Mathilde", een familiekroniek. Zijn laatste boek was "De Suzemienenboom van mijn oma" in 2010. Daarnaast liet hij ook een aantal hoorspelen op de radioluisteraars los.     

Videospeler inladen...

Vernieuwer van de jeugdliteratuur

Een groot stylist was Julien Van Remoortere niet, en evenmin iemand die lang schaafde aan zijn teksten. Zijn boeken gaan wel goed vooruit en hij beheerst de knepen van de vakman die een spannend verhaal wil componeren, dat ook nog ergens over gaat. Zijn grootste verdienste ligt in de vernieuwing van de jongerenliteratuur, die voor hem niet dicht genoeg kon staan bij de boeken voor volwassenen. Hij goot een forse scheut realisme, actualiteit, modern en volks taalgebruik en seksuele emoties in zijn werk voor jonge lezers. Zo vond hij een middenweg tussen Vlaamse brave jeugdboeken en de stevig maatschappij­kritische trend die uit Nederland overwaaide. Hij was een van de eersten die de jeugd sciencefiction voorschotelden, in de jaren zestig nog "toekomstroman" genoemd. De reeks "Jan Monter" schreef hij onder het pseudoniem Piet Mortelman.   

Videospeler inladen...

Meest gelezen