Videospeler inladen...

Guillermo del Toro eregast op BIFFF: "Ik wou mijn trofee voor "Cronos" echt hebben"  

Guillermo del Toro brengt een bezoek aan het Brussels International Festival of Fantastic Films (BIFFF). VRT NWS kon de regisseur en tweevoudige Oscarwinnaar strikken voor een interview.

De Oscar voor beste film én die voor beste regie: die nam Guillermo del Toro begin maart mee naar huis voor zijn film "The shape of water". Hoewel de Mexicaanse regisseur sindsdien een drukke agenda heeft, neemt hij deze week toch de tijd voor een bezoek aan Brussel. Op het BIFFF geeft hij vandaag een zogenoemde masterclass.

"Ik wil al 10 jaar naar dit festival komen", vertelt hij aan VRT NWS (zie video boven). "Ten eerste is het een van de grootste festivals in zijn genre, ten tweede heb ik hier in 1994 de Zilveren Raaf gewonnen voor mijn film "Cronos". Het is een prachtige trofee, maar ik heb 'm nooit gekregen. Hij ging verloren in de post."

"8 jaar geleden schreef ik naar de organisatie met de vraag of ik een nieuwe trofee ter vervanging mocht hebben. Ze zeiden me langs te komen, maar elk jaar was ik bezig met een productie. In oktober heb ik toegezegd om eindelijk te komen want ik wou die trofee echt hebben. "Cronos" was mijn eerste film. Ik heb verschillende trofees, maar deze is erg belangrijk voor mij, bijna symbolisch."

Venetië

""The shape of water" was een moeilijke film om te maken, moeilijk om op te nemen en moeilijk om te financieren. In september begon de film goed te draaien op het Filmfestival van Venetië. Dat was een echt hoogtepunt. Je weet echter niet of dat het begin of het einde is. Toen het publiek een band met de film begon op te bouwen, zag ik overal dezelfde reacties. Mensen huilden en lachten."

"Het is een film over liefde die het haalt van angst. Angst is niet enkel politiek, hij dringt door tot in de intieme aspecten van het leven. We leven in een cultuur waarin angst en haat makkelijk ontploffen. Deze film zet in op een andere zijde van de menselijke conditie. Kunnen we elkaar als mensen zien en het andere niet als monsterlijk beschouwen?"

Videospeler inladen...

Meest gelezen