Mariah Carey kampt met een bipolaire stoornis: "Ik wou het niet geloven"

Mariah Carey lijdt aan een bipolaire stoornis. Dat zegt de Amerikaanse zangeres in een interview met People. Na "de zwaarste jaren van haar leven" volgt ze sinds kort therapie en neemt ze medicatie.

"My battle with bipolar disorder" ("Mijn strijd met een bipolaire stoornis"): onder die kop staat Mariah Carey binnenkort op de cover van People. In een bijhorend interview praat de zangeres van "All I want for Christmas" en "Fantasy" voor het eerst openhartig over de mentale ziekte waarmee ze al jaren kampt.

In 2001 kreeg ze voor het eerst de diagnose te horen. "Ik wou het niet geloven", zegt ze daarover. Na wat ze "de zwaarste jaren van haar leven" noemt, heeft ze het verdict recent eindelijk aanvaard. Ze volgt nu therapie en neemt medicatie.

De lat was te groot om te dragen en ik kon het gewoon niet meer aan

"Tot voor kort leefde ik in isolatie en ontkende ik alles. Ik was voortdurend bang dat iemand me zou blootgeven. De last was te groot om te dragen en ik kon het gewoon niet meer aan. Ik zocht en vond een behandeling. Ik omringde me met positieve mensen en ik keerde terug naar mijn oude liefdes: liedjes schrijven en muziek maken."

"De medicatie lijkt erg goed te werken. Ik voel me niet al te moe of loom of zo. Het is belangrijk het juiste evenwicht te vinden. Lange tijd dacht ik dat ik een slaapstoornis had, maar het was geen gewone slapeloosheid. Ik was voortdurend aan het werk, ik was geïrriteerd en ik was bang mensen teleur te stellen."

"Uiteindelijk bleek ik een manie te hebben en ben ik tegen een muur gelopen. Ik denk dat mijn depressieve episodes waren gekenmerkt door een erg laag energiepeil. Ik voelde me zo eenzaam en verdrietig, zelfs schuldig omdat ik niet deed wat nodig was voor mijn carrière."

Wat is een bipolaire stoornis?

"Een bipolaire stoornis is een stemmingsstoornis die fluctueert van erg opgewonden en blij naar diep depressief", zegt neurobioloog Dick Swaab in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Dat verandert niet om de paar minuten. Het gaat om periodes van maanden die plots kunnen omslaan."

Veel creatieve mensen lijden aan een bipolaire stoornis en dat is volgens Swaab geen toeval. "De genetische achtergrond die samengaat met een bipolaire stoornis is dezelfde die creativiteit in de hand werkt."

"Een goed voorbeeld is de componist Robert Schumann. Zijn werken zijn uitgezet op een levenslijn en in verband gebracht met zijn stemming. Op depressieve momenten componeerde hij amper iets. Tijdens een manische fase sliep hij nauwelijks en componeerde hij ongelooflijk veel muziek."

Een bipolaire stoornis valt niet te onderschatten, zegt Swaab. "In een depressieve periode hebben patiënten een behoorlijke kans op zelfdoding."

Hebt u vragen over zelfdoding of worstelt u zelf met donkere gedachten? Neem dan contact op met de Zelfmoordlijn. Dat kan telefonisch via het nummer 1813, maar ook chatten of mailen is mogelijk.

Meest gelezen