N-VA deelt gratis "zwarte" leeuwenvlaggen uit aan partijleden

De N-VA wil graag meer zwart-geel in het straatbeeld en biedt haar 40.000 leden gratis een leeuwenvlag aan. De partij denkt ook aan wie geen partijlid is, maar rekent in dat geval wel 5 euro kosten aan. Opvallend is dat de N-VA niet kiest voor de officiële Vlaamse Leeuw met rode klauwen, maar voor de "zwarte" leeuw, die vaak  wordt geassocieerd met extreemrechts en met de collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog.

"Ik hecht daar persoonlijk weinig belang aan", zegt Tomas Roggeman, voorzitter van Jong N-VA en initiatiefnemer. "Ik heb de indruk dat dit tijdperk achter ons ligt. Ik laat kritiek op de Vlaamse Leeuw voor rekening van de critici. Waar gaat dit eigenlijk over? Over de kleur van een detail op een vlag. Als mensen liever de officiële vlag uithangen, mij best. Maar wij hebben gekozen om hier samen te werken met de Vlaamse Volksbeweging, en zij gebruiken de zwarte leeuwenvlag."

Waar gaat dit eigenlijk over? Over de kleur van een detail op een vlag

Tomas Roggeman, voorzitter Jong N-VA

"Ik stel vast dat veel jonge mensen een vlag willen uithangen, maar velen hebben die niet en weten niet goed hoe ze eraan kunnen raken", zegt Roggeman. "Wij willen die drempel gewoon verlagen."

De N-VA pakt uit met de metafoor van Vlaanderen als land van de koers, van de flandriens en van de leeuwenvlaggen. Jammer genoeg is dé Vlaamse wielerwedstrijd bij uitstek, de Ronde van Vlaanderen, al meer dan een week achter de rug. "Mijn voorstel dateert van een hele tijd geleden", zegt Roggeman. "Maar ik ben er zeker van dat er nog andere gelegenheden zullen zijn om de Vlaamse Leeuw uit te hangen. Zelf hang ik mijn vlag uit op 11 juli of naar aanleiding van een lokale kermis. Ik doe dat zeker niet elke dag."

In elk geval is het niet zo dat wij ergens 40.000 vlaggen liggen hebben om die gratis uit te delen aan onze leden

Tomas Roggeman, voorzitter Jong N-VA

Hoeveel vlaggen denkt/hoopt de N-VA te verspreiden? "Hoe meer, hoe liever", zegt Tomas Roggeman. "Dat aantal kan ik moeilijk inschatten, maar ik ben benieuwd naar de respons. In elk geval is het niet zo dat wij ergens 40.000 vlaggen liggen hebben om die gratis uit te delen aan onze leden."

Maar die 40.000 leden kunnen wel gratis een vlag aanvragen. Niet-leden  wordt een kostenvergoeding van 5 euro aangerekend. "Het is een initiatief voor de goede zaak, voor het promoten van de Vlaamse identiteit", zegt Roggeman. De opmerking dat de N-VA hiervoor geld gebruikt dat ze in de vorm van subsidies van de overheid krijgt, wuift hij weg. "Mijn partij is net vragende partij voor een verlaging van de subsidies aan de politieke partijen. Over de financiële afwikkeling van het vlaggendossier heb ik zelf geen details."

Meest gelezen