Videospeler inladen...

Ook via verschillende sites van de Vlaamse overheid volgt Facebook ons

Verschillende websites van de Vlaamse overheid sturen gegevens van hun bezoekers door naar Facebook. Dat schrijft De Standaard. Uit onderzoek van onze redactie blijkt het aantal nog groter dan gedacht. "We denken dat de overheid de allereerste zou moeten zijn om het goede voorbeeld te geven en om dergelijke praktijken niet toe te passen", klaagt Willem Debeuckelaere van de privacycommissie aan.

Bijna twee maanden geleden veroordeelde de Brusselse rechtbank sociale mediareus Facebook al omdat het de privacy in ons land niet respecteert. Via "sociale plug-ins", "cookies" en "pixels" kan Facebook uw doen en laten volgen, ook als u geen Facebookprofiel heeft. En dat kan niet, oordeelde de rechtbank, want de surfers zijn niet voldoende geïnformeerd én Facebook heeft geen geldige toestemming om dat te doen. Tegen die uitspraak is Facebook wel nog in beroep gegaan, dat proces begint vandaag. 

Nu blijkt dat ook verschillende sites van de Vlaamse overheid gegevens doorsturen naar Facebook via bijvoorbeeld die "pixel". Zo kan Facebook bijhouden wie de bezoekers zijn en wat ze opzoeken. U hoeft daarvoor zelfs geen Facebookaccount te hebben. Dat schrijft De Standaard na een antwoord van Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) op een parlementaire vraag van  Katia Segers (SP.A).

Volgens Homans gaat het om de volgende sites die zo'n pixel gebruiken: Sport Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen, Toegankelijk Vlaanderen, het Vlaams centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), De Lijn, de Vlaamse Milieumaatschappij en Kind en Gezin. 14 sites gebruiken de sociale plug-ins van de sociale netwerksite.

Bij controle door onze redactie blijkt dat de pixel bij de genoemde websites vanmorgen enkel gebruikt werd bij De Lijn, Kind en Gezin en VLAM. Aan De Standaard reageren die overheidsdiensten dat ze ofwel de pixel zullen verwijderen ofwel hun privacy-informatie zullen aanpassen. Tegen de middag was dat overigens al gebeurd bij de website van Kind en Gezin.

Segers wil dat Homans het gebruik van dergelijke systemen verbiedt voor overheidswebsites, maar bij het kabinet van Homans is te horen dat dit eigenlijk haar bevoegdheid niet is. "Niet elke website zoals die van Toerisme Vlaanderen of De Lijn valt onder minister Homans", meldt haar woordvoerder aan VRT NWS. Er wordt naar aanleiding van het vonnis wel gewerkt aan een algemeen beleid voor de overheidswebsites. "Niet alleen voor pixel, ook voor andere plug-ins."

Opmerkelijk detail overigens is dat de persoonlijke website van Segers en van haar partij ook met Facebook pixel werken. Segers is zich daarvan bewust, maar maakt zich sterk dat tegen het ingaan van de nieuwe Europese privacyregels eind mei alles in orde zal zijn.

Privacycommissie: "Overheid moet voorbeeld geven"

Uit onderzoek van onze redactie blijkt dat ook verschillende andere websites die ofwel zijn opgezet door een agentschap van de Vlaamse overheid zelf of die onrechtstreeks verbonden zijn met de Vlaamse overheid maken momenteel gebruik van Facebook "pixel". Concreet gaat het onder meer bijvoorbeeld over: visitflanders.com, syntra-limburg.be, streekproduct.be, operaballet.be en enkele sites van de VRT.

De privacycommissie kan niet begrijpen dat zoiets gebeurt op sites van de Vlaamse overheid. "Wij denken dat de overheid de allereerste zou moeten zijn om het goede voorbeeld te geven en om een dergelijke praktijk niet toe te passen", benadrukt Willem Debeuckelaere van de privacycommissie. "Op die manier houdt men het hele systeem in stand, een systeem dat door de rechtbank als onwettig verklaard werd. Dus eigenlijk gaat de overheid hier meewerken met een onwettig systeem, het inzamelen van de internetgegevens van de gebruikers."

Videospeler inladen...

Meest gelezen