Videospeler inladen...

Paus geeft "ernstige fouten" toe na misbruikschandaal in Chili

Paus Franciscus heeft toegegeven dat hij "ernstige fouten" heeft gemaakt "bij de beoordeling en de perceptie" van een misbruikschandaal in Chili. Dat heeft hij duidelijk gemaakt in een brief die gericht is aan de bisschoppen in het Latijns-Amerikaanse land.

De paus had in januari, tijdens een bezoek aan Chili, de verdediging op zich genomen van Juan Barros. Barros is een bisschop die ervan verdacht wordt het seksueel misbruik door een priester te hebben toegedekt.

Franciscus verklaarde toen dat slachtoffers die Barros beschuldigen van medeplichtigheid en zich schuldig maken aan laster. Later stuurde hij wel de Maltese aartsbisschop Charles Scicluna als gezant naar Chili om de zaak te onderzoeken.

In zijn brief aan de 32 Chileense bisschoppen schrijft de paus nu dat hij "pijn en schaamte" voelt over zijn uitspraken die hij over het misbruik gedaan heeft. Hij verwijst evenwel niet expliciet naar Juan Barros.

Meest gelezen