AFP or licensors

Franse pilotenvakbond roept op om staking bij Air France voort te zetten

De Franse pilotenvakbond SNPL heeft een oproep van de directie van Air France om te onderhandelen, naast zich neergelegd. De vakbond vraagt zijn leden om voort te staken. Bij de luchtvaartmaatschappij zijn er al maandenlang acties. Het conflict draait rond loonsverhoging.

Bij Air France wordt vandaag, net als gisteren, actiegevoerd door een deel van het personeel. Niet alleen door piloten, maar ook door andere medewerkers. Zowat drie op de tien vluchten zijn vandaag geschrapt. De volgende actiedagen zijn gepland op 17, 18, 23 en 24 april.

Air France had de bonden opgeroepen om vandaag terug te keren aan de onderhandelingstafel. Dan zou er over een reeks loonstappen kunnen worden gesproken voor de jaren 2019 tot en met 2021. Als teken van goede wil werd alvast een loonsverhoging van 1 procent aangekondigd vanaf 1 april.

SNPL noemt de oproep van de directie in een reactie een "vage belofte". Het personeel wordt daarmee niet gecompenseerd voor het verlies aan koopkracht tussen 2012 en 2018, zo luidt het. SNPL en andere bonden, die nog niet hebben gereageerd, willen een loonsverhoging van 6 procent voor al het personeel van Air France.

De luchtvaartmaatschappij vindt zo'n verhoging onverantwoord en wil het geld liever aan bijvoorbeeld nieuwe vliegtuigen besteden. Jean-Marc Janaillac, CEO van Air France-KLM, zei vandaag op radiozender Europe1 "niet te begrijpen" dat de bonden niet willen onderhandelen over de voorstellen. 

Meest gelezen