ImageGlobe

Privacybeleid: Is Google erger dan Facebook?

Dezer dagen krijgt het dataschandaal rond Facebook wereldwijd heel wat aandacht. Maar hoe zit het met de privacyregels van andere grote internetbedrijven zoals Google bijvoorbeeld? Volgens de communicatie- wetenschapper Jeroen Baert houdt ook deze populaire zoekmachine heel wat gegevens van ons bij. "Google heeft nog nooit zo'n groot schandaal meegemaakt zoals Facebook vandaag. Maar dat dat in de toekomst gebeurt, is niet uitgesloten", aldus Baert in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Op dit eigenste moment is Mark Zuckerberg zich voor de tweede dag op rij aan het verdedigen. Na de Amerikaanse Senaat gisteren volgen er vandaag twee commissies in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Opvallend: Zuckerberg gaf daar toe dat ook zijn eigen gegevens gelekt zijn. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Maar volgens Jeroen Baert, computerwetenschapper aan de KU Leuven, leidt de hele hetze de aandacht af van andere internetbedrijven. Ook die springen niet altijd even omzichtig om met onze persoonlijke gegevens. 

"Het is zeker zo dat Google ook alles wat gebruikers doen, net als Facebook, opgeslagen heeft. Wat ik meestal aan mensen aanraad, is hun "Google location history" eens te openen. Dan kan je op een kaart interactief door de tijd scrollen en vaststellen waar je overal geweest bent. Dat is een eyeopener voor veel mensen", aldus Jeroen Baert.

"Google houdt bij welke websites je bezoekt, wanneer je welke apps opent, welke advertenties je bekijkt. De sociaalnetwerksite Google+ houdt alles bij wat je doet. Het belangrijkste zijn je zoekresultaten. De computerwetenschapper Tim Berners-Lee, een van de uitvinders van het internet, heeft ooit gezegd dat de zoekopdrachten van surfers heel intieme informatie is. Als je een medisch probleem hebt of een ander probleem hebt, googelen veel mensen dat. Dat verraadt heel veel over iemand. Google houdt dat ook bij voor anonieme gebruikers van de zoekmachine."

Maar het internetbedrijf Google heeft de voorbije jaren wel een betere reputatie opgebouwd dan Facebook. "Google heeft geprobeerd om de transparantie van in de begindagen te behouden. Het motto van Google in de begindagen was "Don’t be evil". Google is begonnen als zoekmachine. Facebook is begonnen door Mark Zuckerberg om foto’s van meisjes op zijn campus te verzamelen. Over Google hangt nog steeds een zweem van goedheid, die Facebook niet heeft. Google heeft ook nog nooit zo'n schandaal meegemaakt zoals Facebook met Cambridge Analytica. Dat dat in de toekomst kan gebeuren, is niet uitgesloten. Er liggen altijd lijken in de kast, bij alle bedrijven die veel data verzamelen", besluit Baert.

AP2010

Meest gelezen