Videospeler inladen...

Rusland: "Wij doen niet mee aan Twitter-diplomatie"

De Russische president Vladimir Poetin heeft gezegd dat hij hoopt dat het gezond verstand zal terugkeren, nadat de Amerikaanse president Donald Trump heeft gedreigd met een raketaanval. Trump wil een vergeldingsaanval voor de dodelijke gifgasaanval in Oost-Ghouta. Poetin heeft ook gebeld met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu over de crisis in Syrië.

Rusland waarschuwde de VS al eerder dat ze een luchtaanval op Syrië zouden beschouwen als een oorlogsmisdaad, omdat het zou kunnen leiden tot een directe militaire botsing tussen de twee landen.

De ambassadeur van Rusland in Libanon had gezegd dat elke Amerikaanse raket die op Syrië wordt afgevuurd, zou worden neergehaald en dat de plaats vanwaar ze wordt afgevuurd, een doelwit zou zijn. Hij baseerde zich op een verklaring van de Russische president Vladimir Poetin en de stafchef van het leger.  

Rusland: "Wij doen niet mee aan Twitter-diplomatie"

Het Kremlin is niet onder de indruk van die bedreigingen. "Wij doen niet mee aan Twitter-diplomatie. Wij staan voor de serieuze aanpak", zei woordvoerder Dimitri Peskov aan Russisch staatspersagentschap Tass. "We geloven eerst en vooral dat het belangrijk is om nu geen stappen te zetten die de fragiele situatie nog verder kunnen doen escaleren."

De Russische president Vladimir Poetin zelf reageerde ook al kort op de nakende aanvaring met Washington. Hij "hoopt dat het gezond verstand zal overwinnen", zei hij tijdens een toespraak voor Russische diplomaten die op televisie is uitgezonden. Al is Poetin wel bezorgd. "De staat waarin de wereld zich bevindt, kan niet anders dan bezorgdheid opwekken."

Russische roebel zakt sterk

De Russische roebel is gezakt tot het laagste niveau in zestien maanden. De voorbije dagen kreeg de munt al klappen door de Amerikaanse sancties, en nu komt daar de dreigende oorlogstaal van de Amerikaanse president Donald Trump bovenop. De Russische roebel verloor vandaag 2,8 procent tot 64,705 roebel per dollar.

Poetin pleegt telefonisch overleg met Netanyahu

De Russische president Vladimir Poetin en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hebben telefonisch overleg gepleegd over de situatie in Syrië. Poetin heeft Netanyahu gevraagd om zich "van elk destabiliserend initiatief te onthouden dat de situatie nog zou kunnen verslechteren".

Het Israëlische leger zit vermoedelijk achter een bombardement op een Syrische militaire basis afgelopen maandag. Het kabinet van Netanyahu hield het erop dat de premier "herhaald heeft dat Israël niet zal toestaan dat Iran militair een voet aan de grond krijgt in Syrië". 

Meest gelezen