Vanaf 1 september kunnen islamleerkrachten een opleiding hoger onderwijs volgen

Wie islamlessen wil geven, zal binnenkort een erkend bekwaamheidsattest kunnen behalen. Vanaf 1 september zullen er opleidingen gegeven worden aan de Vlaamse hogescholen om zo'n attest te krijgen. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en de hogescholen hebben daarover een akkoord bereikt met de moslimexecutieve.

Tot nu kon iedereen islamleerkracht worden. Een opleiding die tot een zogenaamd vereist bekwaamheidsbewijs moest leiden, bestond niet. Dat verandert nu dus vanaf 1 september. "Er is een akkoord tussen de moslimexecutieve en de hogescholen over welke opleiding er precies moet worden gevolgd als je het juiste diploma wil om islamles te kunnen geven", zegt Crevits aan VTM Nieuws. Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om een verplichte opleiding. 

Op dit moment volgen meer dan 66.000 leerlingen islamitische godsdienst, van wie meer dan 39.000 in het lager onderwijs en meer dan 26.000 in het secundair onderwijs.

Vijf hogescholen bieden nu een opleiding islam aan: Erasmus Hogeschool, UCLL, Artesis Plantijn, Thomas More en de Arteveldehogeschool. Vanaf 1 september 2018 geldt de opleiding "master in de wereldreligies optie islamitische theologie en godsdienstwetenschappen" van de KU Leuven samen met een bewijs van pedagogische bekwaamheid ook als bekwaamheidsbewijs.

Meest gelezen