Vincent Kompany leert zijn volk Nederlands spreken én werk vinden

De Brusselse arbeidsbemiddelaar Actiris heeft vorig jaar 1.210 (Brusselse) werkzoekenden doorgestuurd naar de VDAB. Van Brussel naar Vlaanderen dus. Een promotiecampagne met Vincent Kompany heeft duidelijk haar vruchten afgeworpen. Dat schrijft De Tijd.

In die campagne ("J'apprends le flamand avec Vincent") roept Rode Duivel Kompany, op om Nederlands te leren, om zo de kansen op de arbeidsmarkt te verhogen. De speler van Manchester City is zélf Brusselaar én tweetalig. En de overtuigingskracht van Kompany is er:  meer dan 1.200 Brusselaars vonden de weg naar de VDAB.

Van hen heeft zowat 7 op de 10 al minstens een intakegesprek gehad, de helft van hen is begonnen aan een taalbad. Dat moet dan leiden tot effectieve jobs. "Een heel concreet resultaat van ingevulde vacatures is er nog niet, maar de trein begint nu pas op gang te komen.  De intakegesprekken en het taalbad moeten uiteindelijk leiden tot een job in Brussel of Vlaanderen", zegt Jan Gatz van Actiris.

"Ik ben zeer tevreden dat er zoveel nieuw volk naar de VDAB komt", zegt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). "Die perfecte tweetaligheid van Kompany is het goede voorbeeld. Dat maakt dat jongeren de stap zetten. In vergelijking met 2016 heeft meer dan het dubbel aantal jongeren beslist om Nederlands te leren en zo zijn ze bij de VDAB terechtgekomen", zegt Muyters nog.

Iedereen die werkloos is en vanuit Brussel in Vlaanderen wil komen werken, is zeker welkom 

Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk

"We kunnen ze in Vlaanderen trouwens goed gebruiken. Want overal waar ik kom, is er volk te kort en smeken ze om  goede arbeidskrachten. Maar de voorwaarde is dan wel dat de kennis van het Nederlands voldoet. Dat is vaak een probleem, maar door zo'n campagne wordt dat probleem aangepakt."

"Het overtuigt me om nog meer zulke campagnes te doen, om nog meer mensen te overhalen om Nederlands te leren. Iedereen die werkloos is en vanuit Brussel in Vlaanderen wil komen werken, is zeker welkom", besluit Muyters. 

Bekijk het fragment uit "Het journaal".

Videospeler inladen...

Meest gelezen