The Staple Singers (Yvonne rechts op foto; vlnr Pervis, Cleotha, Pops, Mavis en Yvonne)
AP

Zangeres Yvonne Staples van gospelgroep Staple Singers is overleden

In Chicago is zangeres Yvonne Staples overleden. Ze vormde samen met haar zussen Mavis en Cleotha en hun vader de gospelgroep The Staple Singers. Ze zijn bekend van hits als "I'll take you there" en "Respect yourself". Staples werd 80.

The Staple Singers werden in 1948 opgericht door vader Roebuck "Pops" Staples. Yvonne was eerst niet geïnteresseerd in zingen, maar stapte in 1971 in de groep toen haar broer Pervis in militaire dienst ging.  In het begin van hun carrière zongen ze in kerken. In 1971 scoorden ze hun eerste hit met "Heavy makes you happy (Sha-na-boom-boom)".

In 1999 werd de familiegroep opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame (foto boven). In 2005 kregen the Staple Singers een lifetime achievement award tijdens de Grammy's. 

Yvonne zong op de grootste hits backing vocals. Ze behartigde ook de zakelijke belangen van de groep. "Yvonne zag zichzelf nooit als een frontvrouw", vertelt familievriend Bill Carpenter aan AP. "Ze wilde het nooit hebben over haar eigen zangkwaliteiten. Ze zei altijd: "Mavis is de ster, zij is de stem. Ze was nooit op zoek naar aandacht."

Yvonne was tot zeer recent ook de roadmanager van haar zus Mavis.  Mavis en Pervis zijn de enige nog overblijvende leden van de groep. Pops Staples stierf in 2000, Cleotha in 2013.

The Staple Singers waren de hitmachine van het platenlabel Stax. Eind jaren 60 scoorden ze een reeks top 40-hits en kregen ze de bijnaam "God's greatest hitmakers". De familie werd ook actief in de burgerrechtenbeweging nadat ze in 1962 een speech gehoord hadden van Martin Luther King Jr.  

Volgens Bill Carpenter stierf Yvonne Staples aan darmkanker. Ze is 80 jaar geworden. 

Bekijk hier de grootste hits van The Staple Singers:

Meest gelezen