Videospeler inladen...

Mark Zuckerberg: "We hebben niet genoeg gedaan om te voorkomen dat Facebook te kwader trouw is gebruikt"

Mark Zuckerberg, de topman van Facebook, heeft gisteren­avond tekst en uitleg gegeven aan een speciale commissie van de Amerikaanse Senaat over het dataschandaal waarin de sociaalnetwerksite verzeild is geraakt. In de zitting - die meer dan vijf uur duurde - verontschuldigde de topman zich uitvoerig. "We hadden onze verantwoordelijkheid niet groot genoeg ingeschat en dat was een grote fout."

Facebook ligt nu al weken onder vuur omdat de gegevens van mogelijk 87 miljoen gebruikers via databedrijf Cambridge Analytica onrechtmatig gebruikt zijn, onder meer om de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 - gewonnen door Donald Trump - te beïnvloeden. Een aantal gebruikers hadden een persoonlijkheidstest ingevuld, waarna Cambridge Analytica toegang kreeg tot de gegevens van de respondenten én van hun vrienden.

Zuckerberg moest gisterenavond tekst en uitleg komen geven in de Amerikaanse Senaat. In totaal legden 44 senatoren hem het vuur aan de schenen. Beginnen deed de Facebook-topman met uitvoerige verontschuldigingen. "We hadden onze verantwoordelijkheid niet groot genoeg ingeschat en dat was een grote fout", luidde het onder meer. "We hebben niet genoeg gedaan om te voorkomen dat Facebook te kwader trouw is gebruikt."

"Het was mijn fout, en het spijt mij", zo zei Zuckerberg. "Ik heb Facebook opgestart, ik leid het en ik ben verantwoordelijk voor wat er gebeurt." Zuckerberg beloofde veranderingen die "tijd zullen nemen", "maar ik engageer mij om het goed te doen".

We hadden onze verantwoordelijkheid niet groot genoeg ingeschat en dat was een grote fout

Tienduizenden apps onderzoeken

Zo zal Facebook "tienduizenden apps" onderzoeken. "En als we verdachte activiteiten vinden, gaan we een volledige audit op die apps uitvoeren om te begrijpen hoe zij omgaan met hun data en of ze iets ongepasts doen", aldus Zuckerberg. "En als we vinden dat ze iets ongepasts doen, zullen we ze van Facebook verbannen en zullen we iedereen die getroffen is, inlichten."

We ondernamen wél actie, maar we hadden Cambridge Analytica niet zomaar mogen geloven

De senatoren stelden zich er wel vragen bij dat dat inzicht zo laat is gekomen, aangezien Facebook al sinds 2015 op de hoogte is van het misbruik van gegevens door Cambridge Analytica. "We ondernamen wel actie", reageerde Zuckerberg, die zei dat Facebook het databedrijf had opgedragen om de verzamelde data te wissen. "We beschouwden de zaak daarmee als gesloten. Achteraf gezien was dat duidelijk een vergissing. We hadden hen niet zomaar mogen geloven."

Verscheidene leden van de Senaatscommissie stelden ook vragen over mogelijke nieuwe regelgeving, maar Zuckerberg ging daarover weinig in detail. Hij waarschuwde vooral voor het gevaar van overregulering, maar gaf aan ervoor open te staan om daarover in gesprek te gaan met de congresleden.

Hotel en sms-verkeer

Opvallend was ook dat de Democratische senator Richard Durbin de goed voorbereide Zuckerberg de vraag opwierp of hij er zich "goed bij zou voelen om de naam van het hotel te zeggen" waar hij de avond voordien had overnacht. De topman van Facebook werd even uit het lood geslagen en reageerde met een ongemakkelijke lach en gestotter, om uiteindelijk "neen" te antwoorden.

Ook op de daaropvolgende vraag of hij zijn sms-verkeer publiek zou willen maken, bekende de CEO dat hij dat liever niet zou willen doen. "Ik denk dat dit is waar alles om draait", zei Durbin, die daarna aangaf dat Facebook zijn gebruikers beter kan inlichten over de gegevens die het bedrijf verzamelt.

Vandaag nog eens

Na de marathonsessie in de Senaat is de beproeving voor Zuckerberg nog niet voorbij. Vandaag moet de Facebook-CEO ook getuigen voor de Commissies voor Energie en Handel in het Huis van Afgevaardigden.

Videospeler inladen...

Meest gelezen