"Douma volledig in handen van Syrische leger"

Het Syrische leger heeft de stad Douma in Oost-Ghouta volledig onder controle. De rebellen van Jaish al-Islam hebben hun wapens ingeleverd. Dat zeggen zowel Russische bronnen als een organisatie die het conflict monitort. Met de inname van Douma heeft president Assad nu opnieuw de controle over heel Oost-Ghouta, het laatste grote rebellenbastion bij Damascus.

Syrische strijdkrachten hebben de Syrische vlag gehesen boven Douma, waarmee ze aangeven dat ze de volledige controle hebben over de stad in Oost-Ghouta. Dat melden Russische media op basis van een Russische generaal-majoor, die het hoofd is van het Russische Centrum voor Vrede en Verzoening in Syrië. Ook het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een organisatie gelinkt aan de oppositie, meldt de inname van Douma. De laatste rebellen hebben woensdag hun zware wapens ingeleverd bij de Russische militaire politie. Volgens het Observatorium is de leider van de rebellen, de islamistische groep Jaish al-Islam, uit Douma vertrokken naar het noorden van Syrië, een zone die nog steeds in handen is van rebellen. Duizenden mensen in Douma, zowel strijders als burgers zouden dezelfde weg moeten afleggen. 

Zondag sloten de rebellen een akkoord om de strijd te staken en zich terug te trekken. Met het vertrek van de rebellen komt een eind aan een jarenlange belegering van de regio Oost-Ghouta door het Syrische leger. Met de hulp van Rusland begon Syrië in februari dit jaar een offensief, onder meer met zware bombardementen, om het rebellengebied Oost-Ghouta in te nemen. Daarbij zijn duizenden doden gevallen. 

De rebellen in Douma sloten een akkoord enkele uren na de vermoedelijke aanval met chemische wapens op Douma, waarbij tientallen doden vielen. Het Westen beschuldigt Syrië ervan verantwoordelijk te zijn voor die aanval, iets wat Syrië en Rusland met klem ontkennen. De kwestie leidde de voorbije dagen tot hoogoplopende spanningen en dreigende taal tussen beide kampen.

Meest gelezen