Ronaldo Schemidt

"Venezolaanse crisis" wint World Press Photo 2018, bekijk ook andere winnende foto's

AFP-fotograaf Ronaldo Schemidt heeft de World Press Photo gewonnen. Dat is de prijs voor de beste persfoto van het jaar. De foto werd genomen tijdens een protest in Venezuela tegen president Nicolas Maduro. Bekijk hieronder ook de winnende foto's in de andere categorieën.

De foto heet "Venezolaanse crisis" en toont een lopende man die in brand staat. Het incident vond plaats tijdens een clash tussen betogers en de politie in de hoofdstad Caracas. De man vatte vuur nadat een brommer was ontploft. Hij overleefde de feiten, maar hij hield er wel eerste- en tweedegraads brandwonden aan over.

De foto werd gemaakt door Ronaldo Schemidt, een fotograaf voor het Franse persbureau AFP.

Klassieker

"Het is een klassieker", legt juryvoorzitter Magdalena Herrera uit. "Hij straalt energie en dynamiek uit. De compositie is heel goed en hij straalt kracht uit."

Jurylid Bulent Kiliç lette ook op een klein detail in de foto: "Er is een pistool te zien op de muur, met het woord "vrede" ernaast. Ook dat maakt deze foto ijzersterk."

Milieu

In de categorie "Milieu" is de prijs voor Neil Aldridge. Hij maakte een foto van een zuidelijke witte neushoorn in Botswana. Het dier staat op het punt vrijgelaten te worden nadat het uit Zuid-Afrika is overgebracht om het te beschermen tegen stropers.  De zuidelijke witte neushoorn is een diersoort die bijna uitgestorven is. 

Natuur

In de categorie "Natuur" is een foto bekroond van een diersoort die ook ooit met uitsterven bedreigd was: de Amerikaanse witkopzeearend. Door intensieve inspanningen is het dier in Alaska nu weer alomtegenwoordig. Corey Arnold is de fotograaf, daarnaast is hij ook visser.  

Mensen

Deze foto van twee zieke zussen van Magnus Wennman wint in de categorie "Mensen". Djeneta en haar zus Ibadeta zijn twee Roma-vluchtelingen uit Kosovo die in Zweden verblijven en aan het resignation syndrome lijden. Het is een syndroom dat voorlopig alleen bij vluchtelingen lijkt voor te komen en dat hen passief en immobiel maakt. Ze zijn ook niet meer in staat om zelfstandig te eten of te drinken en reageren niet op prikkels. Trauma's, stress en depressie zouden aan de basis van de aandoening liggen. 

Sport

Een foto van Oliver Scarff wint in de categorie "Sport". Hij maakte een treffend beeld van de jaarlijke Royal Shrovetide Football match in Ashbourne, Derbyshire, UK. Honderden mannen nemen eraan deel in twee periodes van 8 uur. Aan welke kant van de rivier je geboren bent, bepaalt in welk team je zit. Royal Shrovetide Football zou al sinds de 17e eeuw een traditie zijn in Ashbourne. 

In totaal namen meer dan 4.500 fotografen met meer dan 73.000 foto's deel aan de competitie. Alle winnende foto's worden opgenomen in een tentoonstelling die in 45 landen te zien zal zijn. 

Meest gelezen