Michele Zagaria, de baas van de Casalesi-clan, in 2011.
AP2011

400 appartementen gebouwd met maffiageld verzegeld in Roemenië

In Roemenië zijn 400 appartementen die gebouwd zijn met maffiageld, verzegeld. Het geld was afkomstig van de Casalesi-clan, een van de belangrijkste clans van de Napolitaanse Camorra. Twee Italiaanse broers wasten op die manier het misdaadgeld van de clan wit, een beproefde techniek. De twee zijn gearresteerd. 

De twee broers kwamen uit Aversa, in de buurt van Napels. Ze hadden een vastgoedimperium opgebouwd in Roemenië, in Transsylvanië, een streek in het centrum van het land, waar volgens de legende graaf Dracula vandaan komt. Het imperium omvatte bouwbedrijven, wellnesscentra en talloze appartementen, waarvan er verschillende nog in aanbouw zijn. Een van de broers woonde in Roemenië, waar hij het vastgoedimperium bestierde. De andere woonde in Aversa, in de provincie Caserta ten noorden van Napels, de thuisbasis van de clan. 

Geld van de beruchte Casalesi-clan

De twee broers zouden in Roemenië misdaadgeld van Michele Zagaria geïnvesteerd hebben in vastgoed, en op die manier het geld witgewassen hebben. Michele Zagaria is de beruchte baas van de Casalesi-clan, de clan uit Casal di Principe in de buurt van Napels, een van de machtigste clans van de Napolitaanse Camorra, en bekend van het boek Gomorrah van de Italiaanse onderzoeksjournalist Roberto Saviano.

De clan verdiende miljarden met cocaïnehandel, maar ook met bouwbedrijven, afvalverwerking, en andere zaken. Zagaria werd in 2008 definitief veroordeeld in het grote Spartacus-proces tegen de Casalesi-clan, het belangrijkste proces ooit tegen de Napolitaanse Camorra. Maar hij kon pas drie jaar later gearresteerd worden, nadat hij zestien jaar voortvluchtig was geweest. Hij werd, zoals zo vaak gebeurt met belangrijke maffiosi, opgepakt in een bunker niet ver van zijn huis. 

Het onderzoek naar de Roemeense investeringen van de clan duurde twee jaar, en gebeurde in nauwe samenwerking tussen de Italiaanse anti-maffiadiensten, de Roemeense politie, en de internationale politie- en justitiediensten Interpol en Eurojust. Er kwamen talloze verklaringen van spijtoptanten, onderschepte telefoontjes en onderzoek van financiële transacties aan te pas.  

Meest gelezen