Chinese baby geboren 4 jaar na dood van ouders

In China is een baby geboren van wie de ouders vier jaar geleden om het leven kwamen bij een auto-ongeval. Het jongetje, Tiantian, kwam vorig jaar ter wereld op 9 december met de hulp van een draagmoeder, nadat zijn grootouders drie jaar lang hadden gevochten voor het voogdijschap over de resterende embryo's van de overleden ouders.

De ouders van het jongetje, Shen Jie en Liu Xi, probeerden al een tijdje om via in-vitrofertilisatie een kind te krijgen. Vijf dagen voordat een van de bevruchte embryo's zou worden ingebracht bij Liu Xi, overleed het koppel bij een verkeersongeluk in maart 2013, in de kustregio Jiangsu. 

Zowel de ouders van Shen Jie als Liu Xi probeerden sindsdien samen om het voogdijschap te krijgen over de vier resterende, ingevroren embryo's. Omdat er echter geen precedent bestaat, werd het een bijzonder complexe rechtszaak voor de groutouders. Na drie jaar procederen, in januari 2017, slaagden de vier grootouders er uiteindelijk in om samen de voogdij over de embryo's te verkrijgen, en konden ze op zoek gaan naar een geschikte draagmoeder.

Draagmoederschap is echter verboden in China. De grootouders waren dus genoodzaakt om ergens anders een geschikte draagmoeder te zoeken. Via een illegaal draagmoederkantoor kwamen ze bij een vrouw in Laos terecht. De draagmoeder schonk het leven aan Tiantian, Chinees voor zoet, op 9 december 2017 in de Chinese stad Guangzhou. 

Om de voogdij over Tiantian te kunnen behouden, moesten de grootouders na de geboorte van hun kleinzoon een DNA-test afleggen om hun genetische band met de baby te bevestigen. De grootouders verklaarden aan de Chinese media dat ze nog niet weten hoe ze Tiantian ooit over zijn bijzondere achtergrond zullen vertellen. Tot hij oud genoeg is om het te begrijpen, zullen ze hem zeggen dat zijn ouders in het buitenland wonen. 

Meest gelezen