Bornem lanceert als eerste mobiel AED-toestel om mensen te reanimeren

De gemeente Bornem heeft als eerste in België een mobiel AED-toestel om mensen met een hartstilstand te reanimeren. Het is een eigen ontwerp, en kan bijvoorbeeld op grote evenementen ingezet worden.

Een paal van 2 en een halve meter hoog waar een AED-toestel op bevestigd is, zo kan je de nieuwe mobiele AED het beste omschrijven.

In Bornem hangen al heel wat AED-toestellen op vaste plaatsen, maar als je tot daar moet gaan, verlies je vaak te veel tijd. Daarom kwam Schepen Tom Van Ranst op het idee van de paal. "Ik ben als hoofdberoep thuisverpleger en heb dus al vaak mensen moeten reanimeren. Dan begin je wel wat na te denken."

Evenementen

Bedoeling is om het toestel in te zetten op grote evenementen, zoals de jaarmarkt en Ezperando. "Tijdens evenementen komen veel mensen bij elkaar, daar is een grotere kans dat iemand een hartinfarct krijgt."
De gemeente bekijkt ook of ze de paal ook kan uitlenen aan verenigingen, of voor buurtfeesten bijvoorbeeld.

Op sommige (grote) evenementen is er een hulppost aanwezig, maar dat is niet altijd verplicht. Daarnaast kost zo'n hulppost al gauw een smak geld. "De kosten voor zo'n paal zijn maar 300 euro, en de meesten gemeenten hebben zelf al zo'n AED-toestel om er op te plaatsen", zegt de schepen. 

Meest gelezen