Tweede Limburgse crematorium opent binnenkort in Lommel

In Lommel opent binnenkort het tweede crematorium van Limburg. Veel inwoners van Noord-Limburg moesten naar Hasselt, Turnhout of Nederland voor een crematie, maar daar komt nu verandering in. Het is een initiatief van 7 Noord-Limburgse gemeenten.

Er was nood aan een crematorium in het noorden van de provincie. "In Noord-Limburg moeten inwoners al jaren ver weg als ze afscheid willen nemen van een dierbare", zegt de Lommelse burgemeester Peter Vanvelthoven. "Meer en meer mensen kiezen voor crematie, dus dit crematorium komt op tijd. Het is een samenwerking tussen  Lommel, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Neerpelt, Overpelt en Peer." Er worden jaarlijks 2.000 tot 2.500 crematies verwacht in het nieuwe crematorium.

Het nieuwe crematorium Stuifduin is een open en transparant gebouw waardoor de bezoekers voeling hebben met de natuur. De site knipoogt ook naar Lommel. "Zo is er veel glas gebruikt dat verwijst naar Lommel als glasstad. En de kleuren en materialen die gebruikt zijn, verwijzen naar de Lommelse Sahara", zegt burgemeester Vanvelthoven.

Er zijn drie crematieovens, waarvan de technische installatie energie­vriendelijk is. "Alle warmte die wordt opgewekt in de ovens, wordt opgeslagen", zegt Tom Wurstenberghs van Pontes. "Die energie wordt gerecycleerd voor de verwarming van het gebouw en het warme water." Mensen krijgen ook de kans om nog een laatste groet te brengen aan de overledene, net voor die in de crematieoven wordt geschoven. "Veel nabestaanden vinden dat toch belangrijk."

Buiten- en avondplechtigheid

Uniek is het feit dat je er ook 's avonds en buiten terecht kunt voor een plechtigheid. "We willen ervoor zorgen dat mensen niet altijd vakantie moeten nemen om naar een plechtigheid te kunnen gaan, waardoor we dus ook avondplechtigheden aanbieden", gaat Tom Wustenberghs verder. "Daarnaast zijn ook buitendiensten mogelijk. Dat gebeurt in een open ruimte waar een spiegelvijver is aangelegd. Daar wordt de kist op geplaatst, waardoor die precies over het wateroppervlakte zweeft. Dat zorgt voor een unieke belevenis, waar de nabestaanden in alle rust en in contact met de natuur afscheid kunnen nemen."

Op zaterdag 21 april is de officiële opening en op zondag 22 april worden de deuren opengezet voor het publiek. Op de website www.pontes.be kan je een rondleiding reserveren. 

Meest gelezen