Videospeler inladen...

Langere weekends de oplossing voor rekruten die kazerne beu zijn?

Het Belgische leger probeert vanaf mei een nieuwe regeling uit in de verplichte kazernering. Die hoort bij de militaire basisopleiding van 10 weken, die de rekruten, de nieuwe soldaten, moeten volgen. 

Ons leger heeft het moeilijk om rekruten, nieuw personeel dus, te houden. Zowat 15 procent van de soldaten die aan een basisopleiding beginnen, kappen er vroegtijdig mee. Dat heeft soms medische of fysieke redenen, maar steeds vaker missen rekruten het burgerleven. Zeg maar familie, vrienden, de sportclub of het sociaal contact.

De basisopleiding vereist dat rekruten op zondagavond aankomen in de kazerne. Op vrijdagavond mogen ze weer naar huis. Maar geen vol weekend vrij dus en dat ligt blijkbaar gevoelig bij velen. Vanaf 1 mei grijpt het leger in.

Dan moeten rekruten pas op maandag in de kazerne zijn. "Het is een probeersel en we gaan dat op het einde van het jaar evalueren", zegt commandant Stefaan Boddin, van de Dienst Rekruteringen bij Defensie. "We proberen via de nieuwe regeling het aantal rekruten dat eruit stapt te doen dalen. Ze krijgen dus af en toe een verlengd weekend. Maar dat heeft ook gevolgen voor de opleiding natuurlijk. Die wordt langer, in plaats van tien weken worden dat er elf."

Leopoldsburg is te ver, het leger moet gebruik maken van de spreiding van de kazernes

Edwin Lauwereins, VSOA Defensie

Is regionaliseren een extra oplossing?

Bij de vakbond VSOA weten ze nog niets van het voorstel. Volgens voorzitter Edwin Lauwereins is er een andere ideale oplossing om de vlucht van de rekruten tegen te gaan: regionaliseren. "Twee kazernes voor de twee taalgroepen, dat werkt niet."

De afstanden naar de kazernes waar de basisopleidingen worden gegeven zijn te ver. "De Vlamingen moeten naar Leopoldsburg. Als je dan van West-Vlaanderen of Oost-Vlaanderen komt, ben je veel te lang onderweg. En de Franstaligen moeten naar Aarlen, dat is voor iedereen ver. Het leger zou beter gebruik maken van de spreiding van de kazernes over het hele land", meent Lauwereins.

Hoe dan ook zal Defensie iets moeten ondernemen. Het Belgische leger kampt al lange tijd met een tekort aan personeel. En er komt nog een heuse pensioneringsgolf aan, dus het probleem zal alleen maar groter worden. "Er zijn veel vacatures, we zoeken veel goede mensen. Waar de knelpunten zitten? Technische functies en IT-jobs", geeft commandant Boddin mee.  

Meest gelezen