Drie leeuwinnen en acht welpjes vergiftigd in Oegandees wildpark

In het Queen Elizabeth National Park, in het westen van Oeganda, zijn de afgelopen dagen drie leeuwinnen en acht van hun welpjes dood aangetroffen. De Oegandese autoriteiten gaan ervan uit dat de dieren zijn vergiftigd door omwonenden.

"Het vergiftigen van dieren in de parken is al een tijd aan de gang", zegt een woordvoerder van de Uganda Wildlife Authority (UWA), de overheidsdienst die instaat vor het beheer van de wildparken.

De dieren zijn een paar dagen geleden aangetroffen, maar het is onduidelijk wanneer ze precies zijn gestorven. Volgens de UWA worden de dieren meestal geviseerd door herders uit de omgeving omdat ze hun vee aanvallen.

Het is niet de eerste keer dat een katachtigen vergiftigd worden in Oeganda. In het verleden zijn ook al luipaarden en cheeta's zo aan hun einde gekomen. 

In het Queen Elizabeth National Park, zowat het bekendste wildpark van Oeganda, leven een 100-tal leeuwen. Door de burgeroorlog in buurland Congo is het park de afgelopen tien jaar onder grote druk komen te staan omdat veel veehouders uit het Virungapark in het Oost-Congo naar het westen van Oeganda zijn gevlucht. Daardoor is in die regio een tekort aan graasland ontstaan.

Anderzijds vormen de Oegandese wildparken een belangrijke bron van inkomsten voor de overheid, die mede daarom het toerisme probeert te promoten.

Meest gelezen