Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

VS na dreigende taal van Trump: "Alle opties liggen op tafel, een definitieve beslissing over Syrië is er nog niet"

Er is nog geen definitieve beslissing genomen over een militaire interventie tegen het Syrische regime na de aanval met chemische wapens in het land. Dat zegt de woordvoerder van het Witte Huis, die benadrukt dat "alle opties op tafel liggen". De secretaris-generaal van de Verenigde Naties roept ondertussen op om "de spanningen niet uit de hand te laten lopen". 

De mogelijke gifaanval in de Syrische stad Douma van afgelopen weekend - waarbij minstens 43 doden vielen - verhit al enkele dagen de gemoederen. De Verenigde Staten en de westerse landen wijzen naar president Bashar al-Assad als verantwoordelijke van de aanval, maar dat ontkent het Syrische regime, dat ook steun krijgt van Rusland. 

En daarmee wordt de toon tussen Amerika en Rusland er enkel feller op. "Rusland belooft alle raketten neer te schieten die op Syrië worden afgevuurd. Maak je klaar Rusland, want ze komen eraan", tweette de Amerikaanse president Donald Trump gisteren nog. "Je moet geen partner zijn van een beest dat met gas doodt." En dus leek een militaire interventie in Syrië steeds dichter bij te komen.

"Alle opties liggen momenteel op tafel. De finale beslissing is nog niet genomen", verklaarde de woordvoerster van het Witte Huis afgelopen nacht. Wel is duidelijk dat Trump Syrië en Rusland verantwoordelijk houdt voor de chemische aanval in Syrië, terwijl minister van Defensie Jim Mattis eerder zei dat "wij de informatie van onze inlichtingendiensten en van onze medestanders nog aan het evalueren zijn".

Alle opties liggen op tafel. De finale beslissing is nog niet genomen

Sarah Sanders, woordvoerder van het Witte Huis

De Amerikaanse nationale veiligheidsraad komt straks samen om de kwestie te bespreken. En ook de Britse premier Theresa May roept het kabinet samen om te beslissen of de Britten zullen meedoen aan eventuele raketaanvallen op Syrië. May zou snel willen beslissen, zonder de goedkeuring van het parlement, maar dat ligt gevoelig, want de opposie wil inspraak.

"Spanningen niet uit de hand laten lopen"

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, roept de leden van de Veiligheidsraad ondertussen op om "de spanningen niet uit de hand te laten lopen". Hij uitte zijn bezorgdheid rechtstreeks aan de vijf permanente leden van de raad: de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. 

Een einde maken aan het vreselijke lijden van Syrië moet het doel zijn van de Veiligheidsraad

Antonio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties

Guterres wees er naar eigen zeggen op dat een einde maken aan "het vreselijke lijden van de Syriërs" het doel moet zijn van de Veiligheidsraad.

Telefoontjes

Afgelopen nacht zijn er wel al enkele telefoontjes gepleegd. Zo hebben Trump de Turkse president Recep Tayyip Erdogan "een gedachtenwisseling gehad over de laatste ontwikkelingen in Syrië", zo zegt een bron binnen de Turkse regering. "Ze zullen in contact blijven over de situatie", zegt het Witte Huis.

Langs de andere kant hebben de Russische president Vladimir Poetin en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu telefonisch overleg gepleegd over de situatie in Syrië. Poetin riep Netanyahu op om zich "van elk destabiliserend initiatief te onthouden" na het veronderstelde Israëlische bombardement op een militaire basis in de Syrische stad Homs afgelopen maandag.

Videospeler inladen...

Meest gelezen