Videospeler inladen...

Franse president Macron: "We hebben bewijs dat Syrische regime chemische wapens gebruikte"

In een live tv-uitzending heeft de Franse president Emmanuel Macron verklaard dat hij bewijzen heeft dat de Syrische president Bashar al-Assad achter de chemische aanval van zaterdag zat. 

"Wij hebben het bewijs dat chemische wapens gebruikt zijn door het Syrische regime, in elk geval chloorgas", aldus Macron.  De Franse president wijst erop dat Frankrijk in de eerste plaats in Syrië aanwezig is om de terroristen van IS uit te schakelen, maar hij kan ook niet toestaan dat een regime zijn eigen bevolking met chemische wapens bestookt. 

Frankrijk zal in Syrië tot actie overgaan als we alle verzamelde informatie verwerkt hebben. 

Emmanuel Macron, president Frankrijk

Macron zei ook dat hij voortdurend in contact staat met de Amerikaanse president Donald Trump over een mogelijke militaire actie tegen Syrië, maar dat Frankrijk niks zal doen om de situatie in het Midden-Oosten te laten escaleren.  

Merkel: "Duitsland zal niet deelnemen aan aanval"

Eerder op de dag voerde Macron een telefoongesprek met de Duitse bondkanselier Angela Merkel over de huidige ontwikkeling in Syrië. Ze maken zich beiden "zorgen over de jongste veronderstelde gifgasaanval en de dreigende erosie van de internationale bestrijding van chemische wapens."

Macron en Merkel willen hierover met de bondgenoten de violen gelijk stemmen, zei de Duitse regeringswoordvoerder Steffen Seibert in Berlijn.

Merkel legde gisteren voor het eerst de verantwoordelijkheid voor de veronderstelde gifgasaanval op Douma bij de Syrische regering. "Er zijn ernstige indicaties die in de richting van het Syrische regime wijzen. Op basis daarvan zullen dan verdere inschattingen worden gemaakt." Vandaag zei ze op een persconferentie "dat we vandaag moeten erkennen dat het duidelijk is dat de vernietiging van chemische wapens door het Syrische regime niet totaal is geweest".

Duitsland steunt de bondgenoten, zegt Merkel, maar zal niet deelnemen aan een eventuele aanval op Syrië.

Erdogan praat eerst met Trump, dan met Poetin

De VS proberen zo breed mogelijk steun te krijgen voor een militaire actie, en heeft daartoe ook Turkije benaderd. De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Turkse ambtsgenoot Recep Tayyip Erdogan hebben afgesproken dat ze de komende dagen nauw contact zullen houden.

Erdogan zegt dat hij na het telefoontje met Trump nu ook wil overleggen met zijn Russische collega Vladimir Poetin. Het gaat er om "hoe we dit chemisch bloedbad samen kunnen tegenhouden". "De betrekkingen die we met landen als Rusland, Iran of China hebben opgebouwd, zijn geen alternatief voor onze relaties met het westen. Integendeel, ze zijn een aanvulling", zegt Erdogan.

Turkije steunt in Syrië bepaalde rebellen, terwijl Rusland en Iran de regering-Assad steunen. Ondanks die tegengestelde posities engageert Erdogan zich samen met Poetin en de Iraanse president Hassan Rohani voor een oplossing in Syrië.

Erdogan reageert evenwel woedend over de aanval in Douma. Hij houdt de Syrische president Bashar al-Assad verantwoordelijk en noemde hem opnieuw een "moordenaar". Erdogan hekelde dat "een aantal landen Syrië regelrecht in een zone voor armworstelaars veranderen". Op dit theater, dat in Syrië wordt gespeeld, wordt de wereld blootgesteld aan "de grootste bedreiging van recente tijden".

Meest gelezen